Сани Жекова on fire!

Сани за кой ли път подобри най-доброто българско представяне в сноуборда, като се класира 6-та на Световната купа по сноубордкрос за жени в Бад Гащайн (Австрия). Това е един от най-големите успехи за българските зимни спортове в досегашната им история. На състезанието от 4-ти януари Александра показа, че присъствието й във финалите вече не бива да изненадва никого и тя завърши на престижното 13-то място в крайното класиране при жените. Големият успех обаче тепърва предстоеше.

Този сезон явно е сезонът на снежната принцеса от България – Александра Жекова. Сани за кой ли път подобри най-доброто българско представяне в сноуборда, като се класира 6-та на Световната купа по сноубордкрос за жени в Бад Гащайн (Австрия). Това е един от най-големите успехи за българските зимни спортове в досегашната им история.

На състезанието от 4-ти януари Александра показа, че присъствието й във финалите вече не бива да изненадва никого и тя завърши на престижното 13-то място в крайното класиране при жените. Големият успех обаче тепърва предстоеше.

След силно каране в квалификацията на следващия ден, Жекова влезна във финалите с 9-то време. Това класиране й отреди за съпернички в четвъртфинала победителката в квалификацията Карин Руби (Франция), 8-ата Катарина Химлер (Германия) и 16-ата Диан Лоди-Термоз (Франция). Невероятни обрати съпътстваха борбата в серията, но в крайна сметка Александра завърши втора след Руби и така за първи път в своята кариера се класира за полуфинал на Световната купа. Сани остана 4-та в полуфиналната серия, блокирана от двете френски звезди Карин Руби и Морган Фльори. В малкия финал (5-8 място) Жекова все пак взе реванш от Фльори и завърши 2-ра в серията след Доресия Крингс (Австрия), което й отреди и 6-то място в крайното класиране. Победителка стана Мели Франкон (Швейцария), пред Доминик Малте (Канада), Маел Рикер (Канада) и Карин Руби (Франция).

Първа победа за Световната купа в своята кариера записа австриецът Марио Фухс. Той спечели мъжкият финал в сноубордкроса, изпреварвайки канадците Дрю Нилсън и Том Велишек.

С прекрасното си представяне в последните два кръга, Александра се придвижи още по-нагоре в генералното класиране за малката Световна купа в дисциплината и вече е 15-та с 1220 точки. Лидерка при жените е Доминик Малте (Канада) с 3240 точки, пред Маел Рикер (Канада) с 3110. Мъжкото класиране се оглавява от французина Ксавие Делерю, който има 3340 точки, а втори вече е Дрю Нилсън (Канада) с 3178 точки. Следващия кръг от Световната купа по сноубордкрос е в Кронплац (Италия) на 15-ти януари.

Днес Александра Жекова ще се състезава на същото трасе в кръг от Европейската купа. Утре пък Марио Беньо ще вземе участие в първото си състезание по биг еър за Световната купа, а в неделя най-силните ни представители в алпийския стил ще се борят за още квоти за Олимпиадата, по време на паралелния гигантски слалом в Крайчберг (Австрия), така че предстои един напрегнат уикенд изпълнен с очакване за нови успехи на българския сноуборд.

6.01.2006г.
Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки