Сани отново във финалите за втори пореден път

21.12.2006, Паралелен слалом в Бад Гащайн (Австрия)

Александра Жекова използва максимално добре големия си пробив в Световната купа и отново успя да се класира във финала на паралелния слалом валиден за Световната купа. На 21-ви декември тя стигна до 15-тото място и спечели 160т. за ранглистата. Така след две великолепни представяния Александра може да разчита на минимум 190 т. в следващата ранглиста, което ще я позиционира на 50-60-то място при жените. Подобрените й позиции в ранглистата ще позволят на Сани да стартира с по-преден номер в квалификациите на Световното първенство за жени, което започва на 13 януари в Ароса (Швейцария).

Жребият теглен на техническата конференция отреди на Сани и Теди да карат за първи път една срещу друга на квалификациите за Световната купа, където целта е постигането на по-добро време. Двете момичета показаха страхотен дух и заедно успяха да се класират за първите елиминации. Във следващия етап Теди допусна грешка и бе дисквалифицирана, докато Сани кара на сигурно и в крайна сметка даде 15-то време от двете трасета и се класира за финала за втори път в своята кариера.

Във финала Жекова отстъпи пред сребърната медалистка от Световното в Уистлър през 2005г. Светлана Болдикова от Русия, чиято кариера тръгна стремглаво нагоре след финалите за Европейската купа в Боровец през 2004г.    

Теодора Пенчева завърши състезанието на 31-во място. Боян Гребенчарски направи най-доброто си каране от началото на сезона, завършвайки на 34-то място при мъжете. Само 26 стотни не стигнаха на Бобо, за да се класира за елиминационния рунд.
 
При жените победителка стана Доресия Крингс (Австрия), пред Хайди Нойрурер (Австрия), Жули Помагалски (Франция) и Светлана Болдикова (Русия). В мъжкия финал Симон Шош (Швейцария) победи своя сънародник Роланд Халди, трети е Джеси Джей Андерсън (Канада), а четвърти – Изидор Сустерсич (Словения). С тази победа Симон Шош излезе начело в генералното класиране за малкия кристален глобус в паралелните дисциплини, а Боян Гребенчарски е вече 50-ти. При жените води Доресия Крингс, Сани Жекова се изкачи на  26-то място, а Теди Пенчева е 29-та.

На 22-ри на същата писта ще се проведе старт за Европейската купа, на който ще участват и тримата наши представители. Целта пред тях ще бъде да спечелят колкото се може повече точки, за да разчитат на по-добро представяне на Световното първенство. Отборът се прибира в България на 23-ти декември.
     
21.12.2006
Константин Минчев
Координатор „Сноуборд”