Сани блестяща на откриването на Световната купа

Александра Жекова постигна ново силно класиране в откриването на Световната купа за сезон 2005/2006г. в курорта Вайе Невадо (Чили). На 18/09 Сани се класира 22-ра във втория старт по сноубордкрос, в който взеха участие 44 състезателки, сред които бяха и всички фаворитки. Класирането на Александра е равносилно на спечелена олимпийска квота, каквато тя вече завоюва през декември 2004г. в Насфелд (Австрия). Престижното класиране се дължи най-вече на добрата подготовка, която Сани и Виктор Жекови проведоха по време на 14-дневния си престой в Чили.

Победителка в неделния крос стана Дебора Антониоз (Франция), при мъжете австриецът Лукас Грюнер успя да изпревари големия фаворит и настоящ носител на Световната купа в бордъркроса Ксавие Делерю (Франция), който стана победител в съботния старт. При жените в събота трофея грабна американката Линдзи Джакобелис, а Александра Жекова финишира 41-ва.

Същевременно останалите ни национали, кандидати за олимпийски квоти тренират на глетчера Хинтертукс (Австрия), подготвяйки се за първите стартове за Световната купа по паралелни дисциплини. Квалификационният период за игрите в Торино завършва на 31 януари 2006г. Условието за добиване на олимпийска квалификация е: едно класиране в топ 25 на Световна купа PGS или SBX и минимум 120 FIS точки в януарската ранглиста. За сега единствената квота за сноуборда е спечелена от Александра Жекова в дисциплината сноубордкрос (SBX).

Следващият старт на националния отбор е на Световната купа в зала в курорта Ландграаф (Холандия) на 7 октомври. Там България ще бъде представена от Боян Гребенчарски и Теодора Пенчева, които ще се състезават в дисциплината паралелен слалом (PSL). По-късно същия месец Бобо, Теди и Сани ще участват в старта за Световната купа в Зьолден (Австрия), на 15-16 октомври в олимпийската дисциплина PGS. Турнето на националите завършва с бордъркрос – Световна купа в швейцарския курорт Саас-Фее.

Пожелаваме успех на българските състезатели в предстоящите им важни стартове.

Текст:
Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки