Руската машина Алексей Соболев: Българите определено имат потенциал

Алексей Александрович Соболев е роден на 1 септември 1991 година в Новосибирск, Русия. Той е основен състезател в националния отбор на родината си в дисциплините слоупстайп и биг ер. Алексей е победител и призьор в етапи от Световната купа, майстор на спорта в международен клас и петкратен шампион на Русия. Соболев кара за отбора на Red Bull, а през 2014 взема участие на Олимпийските зимни игри в Сочи.

Алексей Соболев зае второ място на тазгодишното O’Neill Pleasure Jam, като отстъпи единствено на американеца Ерик Боушемин. След края на състезанието руснакът се съгласи да ни даде ексклузивно интервю.

ALEXEI

Алексей, ти остана втори на O’Neill Pleasure Jam… какво мислиш за организацията на домакина Дахщайн? Забавлява ли се по време на състезанието?
Всичко беше организирано много добре, както обикновено се очаква от събитие с нивото на World Snowboard Tour. Фокусирах се върху забавлението на трасето въпреки че трябваше всяка сутрин да ставам в 6, за да бъда на време в планината.

Кои бяха най-сериозните ти конкуренти там, какво не ти достигна за титлата?
Моят основен конкурент бяха фронталните пориви на вятъра, а предполагам, че недоспиването ми попречи да спечеля.

В O’Neill Pleasure Jam участваха и двама българи – Петър Гьошарков и Константин Славов. Успя ли да се срещнеш с някого от тях, какво мислиш за нивото им?
Да, видях българските карачи. Момчетата определено имат потенциал!

Pleasure-Jam
Снимка: Ausweger Daniel, Qparks

Как започна да караш сноуборд? Откъде идва любовта ти към този спорт?
Когато бях млад и глупав исках да ме харесват и започнах да карам сноуборд заради момичетата. Но сега, след Олимпийските игри в Сочи, съм медиен наркоман и сърцето ми е студено като зимна утрин в Сибир.

Кой успех би посочил като най-големият в кариерата ти?
Аз съм първият руснак, печелил някога Световната сноуборд купа. Това се случи в Италия преди повече от 3 години и наистина промени кариерата ми.

А изпадал ли си в трудни моменти, в които си мислил да се откажеш от професионалния спорт?
С наистина труден за мен момент се сблъсках на Олимпиадата в Сочи, когато публикувах мобилния си номер със сърце и няколко целувки върху каската си. Първоначалната цел беше да дам лесен начин на феновете си да се свържат с мен, докато не осъзнах, че интереса е толкова голям, че е невъзможно да отдам заслужено внимание на всички. Тогава плаках със сълзи, защото беше невъзможно да отговоря на 2000 смс-а … беше наистина труден момент.

Имаш ли си идол или човек, на когото се възхищаваш?
Този, в когото ще се превърна аз в бъдеще.

Pleasure-Jam-1
Снимка: Roland Haschka, Qparks

Сноубордът популярен ли е в родната ти Русия?
В моята родина хората обикновено са любители на зимните спортове. Такива като зимен риболов, лов с моторни шейни… и разбира се новобранеца – сноуборд.

Знаем, че сноубордистите пътуват много. Къде най-често се подготвяш за състезания?
В дълбоките вечно замръзнали гори (тайга) в Сибир имаме тайно оръжие – една страхотна руска сауна, разбира се!

Българският курорт Пампорово беше домакин на 4-звезден старт от TTR World Snowboard Tour миналия сезон. Очаква се през 2015 звездите да станат 5! Би ли взел участие на подобно събитие?
Абсолютно, бих се радвал да дойда на феста в Пампорово.