Републиканско първенство по Биг Еър 2010 – Report

Такава промяна усетихме и вчера. Поне на Витоша. Докато до онзи ден можеше да се кара по блуза, то вчера, с преминаването към лятно часово време, бяхме приятно изненадани от стабилен снеговалеж. Или пък не съвсем приятно. Със снега дойдоха бруталната мъгла и вятърът, които по принцип не са болка за умиране, особено за децата на Витоша, но са последното нещо, с което искаш да се сблъскъш по време на състезание. Може би предпоследното. Последното според мен е дъжд, но той за щастие падаше под любимата ни форма.

В крайна сметка Републиканското първенство по Биг Еър за сезон 09/10 започна нормално. На двата скока до Алеко стартираха 24 карача при мъжете, 3 при жените и 4 в категория юноши. Времето продължаваше да бъде все така неприятно, а мъглата сякаш се сгъстяваше. Затова, когато квалификациите приключиха, беше обсъдена идеята за отменяне на финалите в категориите жени и юноши.

В крайна сметка обаче, след кратка почивка, финалната фаза от Биг Еър събитието започна. При юношите на високо ниво се представи 15 годишният Георги Михайлов – Геш. Освен него, добро представяне направи възстановяващия се от контузията си в Белмекен – Филип Кюниг, както и двамата карачи от Самоковската школа – Петър Гъошарков и Симеон Митрев.

Деана Велкова и Марина Тодорова показаха голям хъс, като и двете направиха 360-ки. Накрая победител в състезанието стана Деана Велкова, последвана от Марина Тодорова. На трето място автоматично се класира Станимира Карадочева – Съни, след като тя не взе участие на финала.

По време на финалите при мъжете, въпреки неприятните метеорологичи условия, бяха показани големи и стабилни трикове. Ангел Харизанов – Гелето демонстрира от своите мега стилни грабове, като например супер изпънат bs 360 tailgrab. Той показа също и едно bs 540, a последният му трик беше огромна 7-ца, която за жалост не успя да приземи гладко и завърши с неприятно падане. Асен Лилов се разписа с трикове като bs 900 и една огромна fs 5-ца. Победителят от Pamporovo Freesyle Open – Георги Георгиев от Смолян направи яко 540 stalefish. Ице показа switch fs 540 както и едно fs 720, което не залепи напълно. На гости за състезанието беше дошъл и словенецът Миха Кемперле, като сред неговите трикове имаше и стабилно inverted bs 540. Победител при мъжете стана Димитър Чокоев – Джими, като той показа огромни и стилни bs 720, bs 540 и fs 720. Така той вече е новият републикански шампион на България.

Ето то и пълното класиране:

Мъже:

1.      Димитър Чокоев – Джими (НСА)
2.      Ангел Харизанов (BAS)
3.      Христо Ахтаподов – Ице (Boroboard)
4.      Миха Кемперле
5.      Атанас Маламов
6.      Георги Георгиев
7.      Асен Лилов
8.      Георги Пелтеков
9.      Цветан Савов
10.    Драгомир Манов
11.    Кирил Велков
12.    Красимир Томов

Жени:

1.      Деана (Blade)
2.      Марина Тодорова (НСА)
3.      Станимира Карадочева (Blade)

Юноши:

1.      Георги Михайлов (Лавина)
2.      Филип Кьонинг (НСА)
3.      Петър Гьошарков (Boroboard)
4.      Симеон Митре (Boroboard)

снимки: Иван Топлийски