Рене Екерт – след България

Разговор с Рене Екерт (Blickinsfreie), който миналата зима прекара три седмици в България с мисия да заснеме на родна територия четвъртия от поредицата документални филми за сноуборд сцените на Източна Европа (2007 -„Poland – A snowboard documentary“, 2008 -„SLOVAKI A true movie about snowboarding“ и миналодишният „From Romania with Love“).


Здравей, Рене! Къде те хващаме в момента?

В момента съм в Бразилия, сглобявам документалния филм за България. Съвсем скоро се връщам обратно в Европа, след това имам малко задачи в Австралия и Нова Зеландия покрай Stylewars и т.н.

С какво се занимаваше в Бразилия?
Работех заедно с Дрю Стивънсън върху тазгодишния Breathe ивент тук в Бразилия и реших да остана още малко за да поработя върху филма. Главната причина е че тук в джунглата няма много неща, които да те разсейват. Е със сигурност има, но поне няма приятели, които постоянно идват и искат да правите нещо заедно. Тук човек може да отмята задачи ефективно, може да се концентрира много лесно. Разбира се и сърфа не е зле…


Работното място на Рене в Бразилия.

Доволен ли си от това как се случиха нещата в България?
Ако трябва да съм честен, останах изумен от ентусиазма на цялата сцена. Невероятно е как се случиха нещата. Подкрепата, която получих от курортите е нещо, което не съм очаквал и не ми се беше случвало преди. Мисля, че това ще е най-силният филм до момента. Не мисля, а съм сигурен! Искам да кажа, че без помощта на всички хора, които изграждат сцената в България, цялото нещо нямаше как да се получи по този начин. Благодаря ви толкова много на всички!

Филма има ли вече някакво работно заглавие?
Заглавието е „Аt Еquilibrium“. Да, не съм луд – в такава светлина видях цялата сцена и хората с които се срещнах. Всички бяха толкова балансирани, нямаше стрес… от там ми хрумна и заглавието. Но какво точно означава то – ще трябва сам да провериш! ;-)

Разбрахме, че тийзърът е готов.
Да, само остана да финализирам медийните партньорства в САЩ и Австралия. Мисля, че ще можете да го гледате най-късно следващата седмица на www.blickinsfreie.de, а две седмици по-късно и по всички медийни партньори по света. Искам да отбележа, че съм много доволен от това как се получи тийзърът, доста време прекарах докато успея да филтрирам материалите, измежду които около 15 часа интервюта.


Някъде на родна почва, колата се товари за поредната смяна на локации…

Как ще се промотира филмът? Къде ще може да се гледа?
Освен тийзърът, предстои европейско турне с премиери, а самият филм ще бъде качен с HD качество на www.blickinsfreie.de. Работя с медийни партньори по цял свят, които отразяват проекта – ще пуснат тийзъра, ще обявят програмата на премиерите и ще шумат около пускането на филма. Турът ще започне от средата на октомври и ще продължи до декември. Разбира се, всичко ще стартита със световна премиера в София. Сигурен съм, че с Whiteroom ще спретнем страхотен ивент по този случай. До края на годината филмът, ще бъде качен на www.blickinsfreie.de, а в началото на 2011 г., ще бъде качен и по всички сайтове на медийните ни партньори. Тези, които не са запознати със серията документални филми за Източна Европа, могат да посетят www.blickinsfreie.de, от където могат да свалят и миналогодишния филм – „From Romania with Love“.

Също искам да добавя, всеки който сваля high definition филми от www.blickinsfreie.de срещу 3 евро, ни помага за новите проекти, които работя за Чехия и Иран. Приходите от сайта отиват директно в тези проекти. По този начин се случват проектите които работя – само с помощта от всяка една сцена, тъй като това с което съм се захванал не представлява голям интерес за големите международни фирми. Сцената превръща проекта в реалност. За това искам да кажа – предварително благодаря за вашия  high definition download, защото това ме приближава една стъпка по-близо до това да помогна на сцените в Чехия и Иран.

На www.blickinsfreie.de можете да свалите в HD формат последните три документални филми – за сцените в Полша, Словакия и Румъния. Единственото нещо от което имате нужда е акаунт в paypal. С него също така можете да допринесете  за „Аt Еquilibrium“ с дарение.


Интервю с Наско Маламов в Момчиловци.

Кой е най-живият ти спомен от България?
Нямам един такъв спомен. Няма да съм честен, ако избера само един и кажа, че е бил най-якият. Трите седмици минаха толкова бързо. Тази зима ще се върна за да покарам, защото съм силно впечатлен от планините и възможностите, които имате в България. Нямате нужда да пътувате до Австрия! :-)

С какво впечатление остана от българската сноуборд сцена.
Заглавието описва идеално начина по който видях нещата – в баланс. Хората са толкова балансирани, това не е черта, която познавам от лудото ежедневие в Германия, но определено е нещо, което ценя. Не е нивото на каране или страхотните планини, а хората са тези които изграждат сцената. А те са толкова спокойни и балансирани – нещо, което не съм виждал преди. Почувствах се много комфортно сред вас – at equilibrium, нищо повече, нищо по-малко.

Разкажи с две думи малко повече за плановете ти от тук нататък.
Както вече споменах, скоро заминавам за Австралия да снимам Stylewars за едно телевизионно предаване, след това заминавам за Нова Зеландия за да хвана малко дни каране в пудра. След това, до края на септември, съм много надъхан за новия проект с който се захващам със Стоил Димитров – да, с един от вашите приятели… Много се радвам, че се запознахме докато бях в България и той сподели своята оригинална идея с мен. Става дума за сърф трип до Азербайджан, като на път до там ще обходим и част от Черноморското крайбрежие. Най-вероятно ще работим заедно с Red Bull, които ще изпратят двама от най-добрите си сърфисти Иян Уолш и Тим Боал… Ще бъде супер! Скоро ще има още информация по въпроса…

Звучи наистина супер. Мерси за интервюто. Нещо да добавиш накрая…
Благодаря, България за страхотното време което прекарахме заедно, за всичките усилия, които положихте – аз ще направя всичко по силите си за завърша филма по възможно най-добрия начин и да накарам света за чуе за вас!


Цялата тайфа на скока в Боровец.