Рене Екерт – преди България

Вчера, 3ти март 2010, от Мюнхен пристигна небезизвестният оператор и продуцент на сноуборд филми Рене Екерт (Blickinsfreie). Неговата мисия тук е да заснеме четвъртия от поредицата документални филми за сноуборд сцените на Източна Европа (2007 -„Poland – A snowboard documentary“, 2008 -„SLOVAKI A true movie about snowboarding“ и миналодишният „From Romania with Love“).  Ден преди да кацне на летище София, зададохме на Рене няколко въпроса относно плановете за престоя му на родна почва.

Здравей Рене! Къде се намираш в момента?

В момента съм в Лайпциг, Германия. Тук учих Международен мениджмънт и все още пазя стаята си.

Как и кога реши да се захванеш с правенето на документални филми за Източноевропейската сноуборд сцена?
Тъй като съм от бивша комунистическа държава, започнах да карам сноуборд доста късно. Чрез сноуборда развих своята страст към всякакъв вид изображения. Първо взех една камера от нашите и с нея почнах да снимам разни малки скокчета, които правихме с приятели. С годините снимането ставаше все по-голяма част от живота ми и така един ден се озовах в медииния свят на сноуборда. Когато работих за method.tv, много се чудех защо не чувам нищо от карачите в източна Европа. Исках да науча повече за това какво се случва в тези страни, тъй като почти никаква информация не достигаше до нашето списание (methodmag). През 2007 г.,  въоръжен единствено с телефон на полски фотограф, аз тръгнах на спонтанно пътуване към Полша за да разбера повече какво се случва там. Целия трип мина много добре – едно голямо приключение с много забавни моменти и хубав резултат от гледна точна на кадрите които успях да направя там. И познай какво? Има още доста интересни страни, освен Полша. Така, че преди дори да си тръгна от Полша, вече си правех плановете за посетя още една страна следващата година. Искам да помогна на Източноевропейската сноуборд сцена, като привлека малко медийния фокус към нея, защото смятам, че няма хора или сцена, която да е по-отдадена на сноуборда от вас.


Баджи Такас с fs 5050 180 out на рейл в Полша. Снимка:yarrekphoto.com

Войтек Паушвияк някъде в страната на Дракула, Снимка: Ярек

Ти се занимаваш с още няколко проекта. Заедно с Дрю Стивънсон работихте върху „Breathe“, филм който разглежда наболелите социални и екологични проблеми на планетата. Как беше работа по този проект?
Познавах се с Дрю от няколко години и след като той напусна TTR, той ми сподели концепцията на “Breathe”. Тъй като ми е добър приятел, разбира се веднага изявих желание да му помогна да си реализира идеята. Заедно създадохме документален филм, който ще бъде пуснат този месец (март 2010 г.). Както повечето хора могат да си представят, работата с Дрю не беше хич лесна, но ако знаеш как да подходиш към него, всичко е наред. Той е много готин и отдаден на работата си човек, който ако се фокусира върху дадена идея ще обърне света за да я постигне. И така, в рамките на една година създадохме филма, без никакъв бюджет и с помоща на различни продуцентски фирми и приятели, като Травис Райс, например. Ако имаш шанса да гледаш филма – не го пропускай! Заслужава си.

Колко време ще останеш в България?
Ще останем почти три седмици. Целта е да посетим възможно най-много места и да снимаме с възможно най-много български карачи.

Какво очакваш да завариш в България?
Нямам очаквания и за това идвам да снимам документален филм – надявам се да е поредното сноуборд приключение.

Кой са карачите който пристигат да снимат с теб на родна почва/сняг?
Yann Barthelemy, Pomarat Tibault, Kai Schüssel, Robert Butscher, Matthias Völker, Michal Ligocki, Bazsi Takacs, Marc Swoboda, Darek Bergmann, Thomas Franc. На 5-ти март пристига първата група.


Рене Взима интервю от Ян Бартелеми, някъде в Румъния.


Бая Маре, Румъния.

Но също така ще снимаш и с местни карачи?
Цялата идея е да снимаме с местни карачи, за това идвам. Взимам със себе си карачи от различи страни за да ги запозная със местната сцена, за да карат заедно с българските карачи, за да обменят информация с тях, да се сравнят впечатленията на едните и другите. С няколко думи – искам да направя едно визуално пътешествие из България, като го споделям с карчи от други странии заснемам техните впечатления, докато се срещат с местни карачи за да карат заедно, докато се запознават с местната сцена и разбират повече за нейното развитие.

Къде ще снимате?
Надявам се навсякъде! Ще ходим до Банско, Витоша, Осогово, Пампорово, Момчиловци, Боровец, Рилските езера и тн…

Чухме, че планираш интересна сесия на 22-ри в Осогово?
Един от спонсорите на филма е BIGAIRBAG и след като си имате такъв в България, ще организираме една тренировъчна сесия на Осогово на 22-ри март. Колкото повече карачи дойдат, толкова по-добре. Така, че който и да си – вземи си дъската, скачай в колата и ела да се забавляваме заедно!

Ще има ли филм следващата година? За момента имаш ли планове?
Разбира се, че ще има филм. Мисля си за Русия или Чехия. Но, много бих искал да се пробвам и в Иран! Можете да следите новините по новите ми проекти на www.blickinsfreie.de.