Redbull Fragments 2016 (Full report)

За втора поредна година Боровец бе домакин на RedBull Fragments. Състезание насочено към фрийстал сноубординга, което взима голяма част от елементите на градската среда и ги пренася в едно уникално трасе в планината. Основната задача на RedBull Fragments е да накара карачите да бъдат креативни, да покажат на какво са способни и естествено да се забавляват. Виновници за уникалната изработка на трасето са шейпърите от Snow Park Borosport.

12637418_10153303352991641_1764044891_o

Съдии на тазгодишното издание бяха словенските легенди Марко Грилч и Изток Шуматич, а към тях се присъедини и Карим Ел Рафие. Освен големия награден фонд, журито също беше подготвило няколко изненади на най-добре представилите се състезатели. Организаторите от RedBull бяха поканили и няколко международни райдъри като – Ейрик Несе, Яко Бос, Дина Треланд  Жига Раковец и други.

12656387_10153303353111641_1820212753_o

12637229_10153303353021641_426248771_o

Първият ден програмата на състезанието включваше загряване и тренировка, а след това и квалификация за всички родни състезатели. Няма да изброяваме имената на нашите момчета – обичайните заподозрени плюс няколко нови имена. Първоначално те внимателно проучиха трасето, а след това залепиха и някой друг трик, за да бъдат сигурни, че ще продължат напред във втория ден от състезанието. Международните райдъри също се включиха към края на квалификациите, но само, за да усетят уредите. Като гости, те със сигурност продължаваха напред.

Денят не приключи само с това. Вечерта в новия бар на хотел Рила имаше среща със съдиите и всички състезатели, която по-късно премина в лудо парти, продължило в нощния клуб на хотела. За музиката се погрижиха познатите на всички Фози и Фийл. Приключваме само с това без да даваме много подробности. Ще споделим само, че беше много забавно и запомнящо се. (Весо взе ли номера на танцьорката?)

IMG_6516

IMG_6539

Втория ден започна малко трудно, но с малко зор успяхме да се доберем до парка. Около 11 часа всички се събраха и със закъснение от около час и половина бе даден официален старт на състезанието. Родната легенда Иван Иванов – Кебапа се включи като помощник, а малко по-късно и Карим се присъедини към съдийската маса. Тренировките вече бяха започнали и карачите само загатваха за потенциала, който имат. Очакваше се по-късно да избухнат яко. Събра се и доста публика, която чакаше да види мазни трикове.

IMG_6517

IMG_6509

IMG_6590

Водещ на събитието беше небезизвестният бат Рад, който не спираше да надъхва, обявяваше имената на карачите и триковете, които им лепяха. Малко преди тренировките Марко и Изток се включиха с реч към райдърите, която определено ги мотивира.

IMG_6560

IMG_6578

IMG_6565

IMG_6601

От нашите герои най-силно впечатление направи Марио Беньо – изчистен стил и зверски серии от трикове. Лозьо, Пепо Гьошарков , Монката Митрев също хвърчаха яко, а едно момче от Самоков – Дани лепеше много мазни пресове. Няма да забравим и малкия Бобчо, който караше с триста между уредите и дизастърите изобщо не му бяха чужди. Лозьо и Монката единствени пробваха горната тръба на wall-райда, като някой от опитите им бяха с презимяване върху долния рейл. Добри са си нашите момчета, няма спор.

IMG_6547

IMG_6599

IMG_6546

Чужденците също бяха много на ниво. Жига Раковец (миналогодишният победител в Best Trick-а) блъскаше яко дизастъри на кинка, правеше one foot слайдове и радваше публиката. Единствената райдърка от чужбина бе Дина Треланд. Норвежката сноубордистка е известна с това, че кара за провокативното женско крю Too Hard. Тя наистина го раздаваше Hard – не отстъпваше по нищо на момчетата и триковете й вървяха доста добре. Яко Бос пък удряше рейловете в такава серия, все едно ги беше карал два месеца. В началото той тръгна леко неуверено, но след това сцепи отвсякъде.

IMG_6522

IMG_6575

IMG_6540

Във втората квалификация райдърите трябваше да настъпят здраво и покажат най-доброто, за да стигнат до финалите. Триковете буквално валяха един след друг, големи трансфери, рейлове, няколко бекфлип-а, като цяло мазало. До финала стигнаха 15 участника: Жига Раковец, Юлиус Птерич, Константин Славов, Петър Гьошарков, Били Бармауи, Марио Беньо, Симеон Митрев, Алекси Партанен, Даниел Димитров, Георги Пелтеков – Гумата, Яко Бос, Томас Цизар, Якоб Симонек, Лозьо Димитров, Ейрик Несе. Те продължиха със силното каране, креативните серии не спираха и изглеждаше, че на съдиите никак няма да им бъде лесно с отсъждането. Веднага след края на състезанието се докопахме до Жига Раковец и Яко Бос и ги поразпитахме:

WR: Здравейте момчета, какви са първите ви думи след състезанието?

Жига: Състезанието беше оспорвано, трудно, но и много забавно. Получи се адски готино.

WR: Яко, ти си тук за първи път, какво е мнението за състезанието и за нашата сцена?

Яко: Човече, състезанието наистина беше много трудно.Изкефих се доста. Вчера се запознах с вашите карачи и от тях наистина има много добри.

WR: Жига, ти беше тук и миналата година, дори спечели и Best Trick-a, смяташ ли, че наградата отново ще дойде при теб?

Жига: Да, това е втората ми година тук, беше страхотно и първия път и сега също. За наградата не знам, не съм сигурен. Но състезанието е наистина на ниво.  Иска ми се ние да имаме подобно събитие в Словения.

Яко: Аз искам да идвам тук всяка година.

WR: Какво ще кажете на всички тук присъстващи, на хората които карат?
Яко: Продължавайте да го правите! Карайте с приятелите си и се забавлявайте.

Жига: Точно така, дори и когато сутрин ви е трудно да станете, моля ви се продължавайте да карате.

Яко: Тази сутрин ставането беше тежко (смее се)

Жига: О, за малко да забравя, моля ви се кажете на всички българи да дойдат отново в Дахщайн. Цялото крю беше там, те много ми липсват.

Е момчета, Жига ви иска отново в Дахщайн, явно доста сте се забавлявали там.

Малко след нашия разговор, организаторите обявиха победителите. Съдиите бяха обсъдили всичко видяно и казаха последната си дума:

Най-проспериращ карач – Бобчето
Best Trick – Яко Бос с Cab 270 to back lip 270 out
Най-креативна линия – Ейрик Несе

IMG_6629

IMG_6631

Специални награди от Грило и Карим: Монката Митрев бе поканен от първия да снима за новата продукция на BURTON и Red Bull, А Карим каза „Hey Mario, come and ride with the big boys”. Правилно сте разбрали Карим Ел Рафие покани нашето момче Марио Беньо да кара с големите играчи на Frontline Rail Jam-а в Стокхолм. Невероятно!

Трето място: Алекси Пистанен
Второ място: Жига Раковец
Първо място: Ейрик Несе

IMG_6643

Честито на победителите и на всички, които се раздадоха на макс в този ден. Състезанието беше невероятно, и се надяваме с всяка изминала година да става все по-добро.

Keep Shredding!

 

снимки: Иван Топлийски, Борислав Камилов, Тодор Петров

текст: Атанас Атанасов