Развяващ се български байрак в сайта на Онборд

В сайта на списанието Onboard вече можеш да прочетеш първите новини покрай снимките в България на най-новия проект на Рене Екерт от поредицата документални филми за Източа Европа. Новината достигна списанието не от самия Рене, а от маркетинг отдела на полската марка Contract Snowboards. Главната причина за материала е участието на тийм карача на Contract – Камел Хонц във филма на Рене, който беше сниман на територията на София, Пампорово, Банско, Боровец, Осогово и Рилските езера. Под снимка на полския карач сочещ, към българския флаг от Onboard са добавили надпис "Flying the flag of Slo… Rom.. Eastern Europe, yo!", което е препратка към предните филми на Рене в познатия тон, когато в западна медия става дума за България, като сноуборд дестинация. Друг убийствен пример за филтъра през който се поднася информацията за страната ни на средностатистическия карач в западния свят, можеш да прочетеш в сайта на World Snowboard Guide, което освен онлайн платформа, излиза и под формата на книга, която можеш да намериш във всяка една по-голяма книжарница в Европа. Там статията за България започва със следните думи:

"Throughout Eastern Europe there are loads of amazing snowboard destinations located in high mountain areas. However, the biggest problem in this part of the world is who’s shooting who in order to be president. One minute you have a top resort and the next its a battle ground…"

Статията продължава нататък в този тон. Силно се надяваме, че филмът и официалната информация от Рене ще допринесе за това, по-често да се пише за красивите ни планини и талантливите ни карачи, отколкото да бъде поредния повод да се гледаме, колко сме екзотични, набутани тук на Балканите, в Източна Европа.

Линк към статията на Onboard.