Радослав Янков – Световен шампион по сноуборд!

18.03.2008 – Световно първенство за юноши – Валмаленко (Италия)

18-годишния българин Радослав Янков постигна един от най-големите успехи в родния сноуборд, след като вчера стана световен шампион за юноши в дисциплината паралелен слалом. Постижението на Радо е без аналог в кратката история на любимия ни спорт – той е първият българин световен шампион по сноуборд. Състезателят на клуб „Орион” Чепеларе предварително бе сочен за един от фаворитите за титлата, но никой не очакваше че той ще се наложи над представителите всички алпийски нации по такъв категоричен начин.

Златният медал на Радослав Янков е едва третият медал за България от Световни първенства по сноуборд. Миналата година Александра Жекова спечели два сребърни медала в дисциплините паралелен гигантски слалом и сноубордкрос. При своя дебют на Световни първенства преди два сезона Радо се класира чак на 40-то място, а миналата година бе 23-ти. Денят преди големия си успех Радослав Янков се класира на 5-то място в паралелния гигантски слалом.

Състезанието по паралелен слалом протече перфектно за двамата ни фаворити Радослав Янков и Иван Ранчев, които с лекота се класираха за финалите в дисциплината, измежду 64 състезатели от цял свят. На осминафиналите Радо и Иван елиминираха с категорични победи представителите на силната австрийска школа Лукас Матиес и Александер Пайер. На следващият етап Радослав Янков се справи със своя дългогодишен конкурент Борис Юдин (Сърбия), а Иван Ранчев се препъна срещу японеца Манабу Кобаяши и за съжаление приключи участието си до тук и остана на 7-мо място в крайното класиране. В полуфинала Радо имаше за съперник отново австриец – Кристоф Малчник, но и той бе сразен и в двата манша. В големия финал Радослав се изправи срещу представителя на домакините от Италия Кристоф Мик, който оказа съпротива само в първия манш и в крайна сметка нямаше качества да се справи с „ракетата от Чепеларе”.

„Безкрайно щастливи сме от постигнатия успех! Слаломът бе много затворен и техничен, но и ние бяхме много добре подготвени за този шампионат. Постиженията на Радо и Иван са с изключителна стойност, тъй като конкуренцията при силния пол е несравнимо по-голяма. Изградили сме невероятно силен отбор и ако продължаваме така скоро Радослав Янков, Иван Ранчев и Илия Киров ще започнат да мачкат и в Световната купа”, заяви треньорът на световния шампион Атанас Петров.

Това е втората голяма титла за Радослав Янков след златния му медал от Европейския младежки зимен фестивал в Хака (Испания) през 2007г. Отборът се прибира в България утре (20.03.2007г., 17.45ч) с полет от Милано.
   
Константин Минчев
Координатор на Направление Сноуборд
БФСки