Първи медали за Българския сноуборд от Световно за юноши и девойки

9-13.04.2007, Бад Гащайн (Австрия)
Броени дни след закриването на 11-то Световно първенство по Сноуборд за юноши и девойки, емоциите породени от  постигнатите добри резултати не стихват. При последното си участие сред девойките Александра Жекова най-накрая успя да вземе това, което й убягваше на последните два шампионата – медал. Още по-радващо е, че медалите са два (сребърни) и то в два поредни дни на две толкова различни дисциплини, каквито са бордъркроса и паралелния гигантски слалом. Това постижение на Сани й отреди място в историята на българския ски спорт редом до легенди като Петър Попангелов и Стефан Шаламанов.

Останалите състезатели от българския отбор също постигнаха невиждани досега резултати. Иван Ранчев затвърди отличната си форма през този сезон с 18-то място в паралелния гигантски слалом, а Илия Киров и Радослав Янков се класираха съответно на 21-во и 23-то място в паралелния слалом. Само преди година, на Световното в Корея Радослав завърши на 40-място в същата дисциплина, което само по себе си показва, че отборът по паралелни дисциплини се развива в правилната посока.

Българският фрийстайл записа дебют на Световно юношеско първенство по сноуборд в лицето на Димитър Чокоев. Дими бе на ниво и показа „ъндърграунд Витоша гето стайл” по време на тренировките и квалификациите по биг еър, като залепи перфектен frontside 720 stalefish, с което заслужи 32-ро място в крайното класиране.

Равносметката от участието на България на 11-тото Световно първенство по сноуборд за юноши и девойки показва, че България много бързо успява да навакса разликата от водещите сноуборд нации в световен мащаб. Българските райдъри вече започнаха да объркват сметките на кандидатите за отличия в юношеската възраст. Да се надяваме, че тази тенденция ще се запази и за следващите години, когато наши състезатели ще спорят за призовите класирания и в шампионатите за мъже и жени.

Константин Минчев
Координатор „Сноуборд”
БФСки