Практически курс по лавинна безопасност, 30.01-01.02.2009г.

Имаме две добри новини и една лоша. Първата добра новина е че от 16ти (петък вечер) до 18ти януари 2009г. БАССЕС ще проведе практически курс по лавинна безопасност в района на х. "Мальовица", на който ще се изясняват и преговарят жизнено важни въпроси за всички любители на фрирайда, дълбокия сняг и планината. Лошата новина е, че всички места за него са вече запълнени. Втората добра новина обаче е че от 30 януари (петък вечер) до 01 февруари 2009г. БАССЕС ще проведе втори практически курс по лавинна безопасност, отново в района на х. "Мальовица" . Към днешна дата за него има 10 свободни места, така че не губи време и прочети долу, как можеш да се запишеш за участие…

Кои са основните акценти, на които организаторите ще наблегнат?
Ще се наблегне на работата с лавинен уред в различни ситуации, сондиране, методи на изкопаване на затрупан и методи за определяне на стабилността на снежната покривка.

Къде мога да прочета програмата на курса?
Програмата на практическия курс, може да изтеглите от тук.

Декларация за участие
Декларацията може да изтеглите от тук. Всеки участник в курса трябва да носи със себе си попълнена и подписана декларация.

Има ли изисквания към екипировката ми?
Препоръчително е носенето и използването на собствени лавинни уреди, сонди и лопати.

Магазин "Stormshop" е партньор на БАССЕС и ще предостави по време на курса специализирана екипировка за лавинна безопасност – лавини уреди, сонди и лопати BCA (Backcountry Access)за тези, които не притежават такива и изрично заявят желание за това.

Необходимо е всеки участник да има валидна планинска здравна застраховка.

За участие в курса с предимство ще бъдат записвани хора, който до момента не са присъствали на подобен. Записването ще се извършва и по ред на заявяване на желание и потвърждаване. Местата са ограничени от броя на водещите.

Каква ще е таксата за участие? – 40 лв., за членове на БАССЕС – 35 лв. Тя може да бъде платена от участници, получили потвърждение по мейла, на следните дати – 20 или 27 януари 2009г. в бирария 1516 – карта на местоположението й, от 20:00 до 22:00 часа. Нощувката в хижата се заплаща отделно от участниците в курса. В хижата може да се ползва храна като супи и скара.

Как стои въпроса с транспорта?– ще бъде изпратено съобщение до всички записани за курса, за да могат да се организират помежду си за пътуването и попълване на свободни места по автомобилите.

Как мога да се запиша?– записването стартира на 07 януари в 15:00 часа. Краен срок – 23 януари 2009г. Изпратете мейл на [email protected] със следната информация:

    * трите имена, възраст;
    * участвали ли сте до момента в подобен курс, къде, кога?
    * присъствали ли сте на лекция по лавинна безопасност, къде, кога?
    * притежавате ли лавине предавател, сонда, лопата (избройте поотделно, за да знаем какво трябва да Ви осигурим като екипировка)?
    * телефон за връзка;
    * имате ли собствен транспорт и колко свободни места има в него?

Моля да пишете по възможност на кирилица и от личните си електронни пощи, тъй като те ще бъдат използвани за комуникация с Вас. На записаните ще бъде изпратено съобщение за потвърждение.

Начало – курсът започва в петък вечерта. Необходимо е участниците да се предвижат максимално бързо, за да има време да се подготвят списъците на участниците и да се направи запознаване с програмата. Умоляваме всички да се постараят да пристигнат в хижата до около 20:30. Пътят от София до ЦПШ е около 90 км. Разстоянието по пътеката се взима за около 50 мин.

На участниците ще бъде изпратена допълнителна информация с инструкции и материали за предварителна подготовка.

Източник: befsa.com