Planet X – Slopestyle Ледени Ангели – report

Ставането рано сутрин не е едно от най-приятните неща на света. Изключение правят само дните, когато те чака каране в плани…всъщност, няма какво да се лъжем – ставането рано сутрин е гадост, без изключения! Миналата събота, още при първото позвъняване на алармата в 6.30, вече бях на крака, които без размотаване ме предвижиха в посока към прозореца. След известно време опити да фокусирам, най-накрая се убедих, че небето все още се крие зад тлъст слой мрачни облаци оцветени в отровно оранжевата улична светлина на София, точно, както преди няколко часа, когато зарових глава между възглавниците. Машинално се облякох и запътих към колата. Последва обиколка на спящата ни столица и щом колата се напълни с дъски и техните собственици, се насочихме към Боровец.

Паркът
Никой не знаеше, какво точно да очакваме – сняг не беше валяло от доста време, бяхме дочули, че последните няколко дни на Боровец времето е било мъгливо и дъждовно, а калния пейзаж и гледката на рееща се птица, която мога да се обзаложа, че си беше чист щъркел, над пътя край Пасарел изобщо не ни окуражaваха. Всички съмнения, обаче се изпариха мигновено щом зърнахме за пръв път парка в Боровец. Прав бокс, последван от тейбълтоп с два кикъра (7.5 метра и по-малък), а след тях – още един тейбъл с впечатляващи размери (11 метра) и с възможност да го удряш като спайн. Всичко изглеждаше в отлично състояние и в идеални форми и пропорции – благодарение на усърдната шейпърска работа на Ники “Малкия”, Ице Ахтаподов, Росина и др, които издигнаха с много любов парка за около седмица буквално от нищото.


Ице Ахтаподов с небрежно 360 без граб.

Скоро зазвуча музиката и тренировките в парка започнаха още преди стегнатата от нощта, eдрозърнеста снежна покривка да е започнала да омеква. Всички започнаха с небрежни еърове – както си му е реда на първата Биг Еър сесия за сезона в България. Много скоро градусите се покачиха –  както на въздуха, така и на триковете в парка. На момени слънцето се опитваше да се покаже, на моменти пръскаше лек дъждец, но това май не правеше впечатление на никой – сесията в парка беше в разгара си, фристайл скиори и сноубордисти, рамо до рамо караха и се надъхваха взаимно със забавни серии на уредите – стилни крейлове, стейлфишове, методи, рокети, бекфлипове, ноли фронтфлипове, шифтита, соченки, ротации през рамо (ах този Big Air Bag!) и всичко от 180-тки, до опити за 9-ки.


Викторчето с метод от горния скок.

По обяд започнаха квалификациите, като карачите бяха разделени на няколко групи – сноуборд мъже, снoуборд жени, ски мъже и ски жени. Всеки имаше по два ръна да покаже най-добрата си серия в парка. Квалификациите минаха стегнато и привършиха точно навреме, преди размекващият сняг да отнеме съвсем скоростта за големия тейбълтоп. Последва почивка – съдиите сумираха резултатите, шейпърите оформяха парка, а карачите разцъкваха из кишата наоколо.

Резултати – сноуборд
Финалите дадоха възможност на най-добре представилите се дотук карачи да покажат най-силните си трикове в рамките на три ръна.

На трето място при мъже сноуборд се класира самоковската машина Христо Ахтаподов (Ице). По време на финалите, той залепи доста стилна корк 5-ца на горния скок, а най-силната му серия включваше – фронтсайд 3-ка, последвана от стабилно приземена грамаданска инвъртед фронтсайд 7-ца с мют от 11-метровия тейбъл. Ице спечели 100лв. кеш и бордбаг за дъската си.


„Ето го Пецата!“ Лозьо със 360 соченка.

На второ място застана Лозьо Димиров с неприлично стилен рън – “Лукас-Магуунец с каб 360 оут, каб Дейвид Бенедек 5-ца на горния скок и фронтсайд Торщайн Хоргмо 5-ца от големия кикер”. След състезанието Лозьо приземи и супер плавна “Торщайн” 7-ца, която накара всички наблюдаващи да избухнат. Лозьо спечели обувки Nitro и 200лв. кеш.

На първо място при мъжете се класира Димитър Чокоев (Джими), който още от първия си скок в парка показа завидна лекота и контрол. Най-силната му серия на финала включваше – хардуей 180 ин ревърт на бокса, бексайд 360 с две шифтита на горния скок и впечатляваща 7-ца с бексайд граб на 11-метровия тейбъл. Джими спечели дъска Nitro, 400лв. кеш и Купата на Ледени Ангели.

При жените на второ място се класира Деана Велкова (Деа), която още от лятото не е спирала да се класира на челни позиции по състезанията. Тя показа стабилен рън в парка, който й спечели чисто нов бордбаг. На първо място се класира Фани Кехайова, която всички се радвахме да видим отново на дъската и  на състезание след успешно възстановяван от неприятна контузия. Отлично приземеното от нея бексайд 360, последвано от стабилен еър на спайна впечатли всички присъстващи на финала. Фани спечели 100лв. кеш и Купата на Ледени Ангели.


Ники Малкия от големия скок.

Резултати – ски
При скиорите нивото на каране беше off the hook. Много трикове от Big Air Bag бяха директно пренесе върху меките, леко водни попивки на двата кикера. Малкия Виктор за първи път кацна чисто седмица на състезание. Християна Мутафчиева отнесе Купата на Ледени Ангели и 100лв. кеш с перфектно стъпен бекфлип. Кирил Траянов както винаги беше най-лудият от всички на трасето с опитите си за суич бекфлип на големия скок. Ники Танера опитваше всевъзможни нови трикове, като ДиСпин 7-ци, Флат 3-ки и бекфлипове. Александър Карадинков(Гипса) отново показа, че не обича да се задуржа много на едно ниво и кацна много стилни 3-ки и 5-ци въртейки се на неудобната страна(unnatural).

За съдии бяха избрани дълбоко уважаваните фристайлъри Боби Нотовски и Ники Пеков. Тяхната задача никак не беше лесна, но все пак призовите места бяха три решението беше взето. Трето място беше заслужено спечелено от Георги Танчев със стилни 5-ци, линкълн лупове и новозаучени корк 7-ци. Той спечели 100лв. кеш и раница от Dynastar.

На второ място се намеси легендата на свободния стил в България Йордан Роев. С уникалено стилни 3-ки, 5-ци и брутална ДиСпин 7-ца на големият тейбъл ветеранът във фристайл ските спечели 200лв. кеш и бек протектор от Dynastar.

Ники Найденов (Малкия) показа 7-ци със стабилни грабове на горния скок и с последния си рън, в които 270 ин на бокса, бекфлип с критикал граб на средния скок и корк 9-ка на големия скок се класира на първото място, като спечели 400лв. кеш, ски от Dynastar и Купата на Ледени Ангели.


Дъждът не прогони публиката, която остана чак до края на състезанието.

Големи благодарности на спонсорите Nitro, Dynastar и магазин Sportrax, за бързото и адекватно включване в мероприятието. Състезанието нямаше да е състезание без силната организация на Хотел Ледени Ангели, или конкретно координацията от Мери, Наката и Венци. Благодарности на Бороспорт за заделения за горния скок сняг на заем и за затварянето на пистата. И последно, но не и по важност огромно Благодаря на Иван от ХТМ, BUG – Befsa Under Ground Skiers, Ице, Коце, Пастата, Росина и  цялото задружно Самоков крю, без чиито помощ  и правилни решения това събитие щеше да бъде просто един дъждовен ден в Боровец.

И накрая – нещо ново и нещо старо.
Нивото на каране беше невиждано до сега на слоупстайл състезание в България. Това, че имаше паричен награден фонд също е похвално. Това, което си беше по-старому е добре познатата ни схема – уредите се появяват благодарение на зверски усилия на шейпърите ден преди ивента, карачите тренират на тях в деня на състезанието, а на следващия ден те отново изчезват. И така до следващото състезание. Да, за съжаление паркът няма да остане до края на сезона – боксът и малкия скок са вече развалени. Добрите новини са, че по всяка вероятност, поне големият скок/спайн ще остане непокътнат и ще бъде отварян за сесии. Стискайте палци и очакваквайте още информация скоро.