PFO WEEK 5 – Pamporovo Freestyle Open 2014

След супер силна седмица изпълнена с много каране, партита и атрактивни състезания, ето че в събота дойде време и за черешката на тортата: първото 4-звездно TTR събитие в България – Pamporovo Freestyle Open 2014!

Не знам кой беше поръчал времето, но то трудно можеше да е по-добро за публиката. Слънце, синьо небе и температури позволяващи зяпането на екшъна в парка по къс ръкав с освежаваща напитка в ръка. Поредният готин ден в Пампорово.

И така, скоро около парка се събра прилична тълпа, която не отлепяше поглед от слоупстайл трасето. А там определено имаше какво да се види. В идеaлно шейпнатия парк пукаха трикове карачи от САЩ, Финландия, Словения, Беларус, Латвия и България. Всички загрели от предните дни и надъхани да покажат най-доброто от себе си, за да се докопат до част от солидния награден фонд – $15 000.

В парка караха и нашите момчета – 3-ма с покани (Джими Чокоев, Жоро „Черния“ и Пепо Гьошарков), както и още 6 карача, които се класираха, след като премериха сили с останалите във квалификациите. От тях единствено Пепо успя да пребори чуждестранната конкуренция от TTR карачи, за да достигне финала и завърши на 6-то място.

eric bauchemin pamporovo freestyle open

Ерик рита задници в парка. Снимка: Момчи.

rocket

Рокет рейла беше един от уредите, които видяха най-бруталните и стилни трикове през седмицата (включително и излизанка с огроомен дабъл бекфлип от Алекси Партанен, FIN). Снимка: Александър Атанасов.

Нещата на финала се бяха нажежили до червено. Дългокосият американец, Ерик Боушемин (CAЩ), приземи каб 270 към фронт бордслайд ту фейки на правия рейл, суич фронтсайд тейлслайд 450 аут от рокет-а, бексайт 9-ка на първия скок, каб 10-ка с инди граб на втория и завърши с 270 суич тейлслайд на А-фрейма, с което заслужено грабна 3-тото място.

През цялата седмица в Пампорово, финландската машина Хенри Лааконен (Финландия). не престана да впечатлява всички около себе си със супер плавния си стил на каране. Финалите на PFO5 не бяха изключение. Той залепи фронт блънт 270 аут, фронтсайд тейлслайд с фронтсайд 270 аут, бексайд 9-ка с мют, суич бексайд 10-ка с мют и фронтсайд тейлслайд с прелитанка над горната част на А-фрейма към тейлслайд 270 аут. Този рън му донесе 2-ро място в крайното класиране.

Без съмнение най-голямо впечатление на съдии и публика направи победителят на състезанието – Мартин Калиола (Финландия). Неговият победоносен рън включваше 50-50 с фронтсайд 360 влизанка на правия рейл, 50-50 с бексайд 360 аут от рокета с впечатляващ сийтбелт граб, фронтсайд дабъл корк 10-ка с мют граб от горния скок, бексайд дабъл корк 10-ка с мют от долния скок и 50-50 към бордслайд с бексайд 270 дизастър прелитанка на горната част на А-фрейма.

leathal

DJ Lethal избухна на сцената. Снимка: Момчи.

Веднага след състезанието имаше лайв на Спенс и Лошите, DJ Lethal и MC Danny Boy, a партито тази вечер, както можете да се досетите, продължи до малките часове на следващия ден в и около бар Pampi. Публика, съдии, карачи, организатори, шейпъри, фотографи и всички останали замесени в събитието, заедно отпразнувахме случилото се в Пампорово.

А това, което се случи през последната седмица беше чисто и просто едно своеобразно отпразнуване на прогреса на българската фристайл сцена. Едно време фристайл-ът беше достъпен за хората, които имат лопата и мерак за кОпане на скоци и укрепване на рейлове и тръби със съмнителен произход… или просто успеят да се запознаят с Flip Mode. Скоковете се строяха за състезанията, след което се разваляха, защото пречеха на пистите. Днес хлапетата израстват с отлични паркове, построени от хора с дългогодишен опит в България и чужбина. А когато се появят и хора, които въпреки липсата на сняг и всички останали трудности по пътя, успеят да организират и проведат толкова сериозен и забавен евент със съдействието на роден курорт, на родна почва, няма как да не признаеш, че нещата се движат напред.

pepo_giosharkov

Пепо прелита с перфектна 9-ка от големия кикър. Снимка: Александър Атанасов.

Iztok_and_the_gang

Съдиите ползваха видео джъджинг, а член от екипа беше и Олимпийският слоупстайл съдя в Сочи Изток Шуматич. Снимка: Момчи.

Това беше най-забавната и запомняща се седмица за нас този сезон. Следващата година състезанието ще е 5 звезди и зрелището ще е още по-голямо. Посмей да го пропуснеш.

Видео: Pamporovo FunPark – like за снимки, видео и редовни ъпдейти от парка и всички събития в него!