„Персонал“ – документален филм

Един филм за сезонният персонал в Банско – т. нар. стаф или просто гастарбайтери. Това са хора, които пристигат в курортното градче малко преди началото на зимния сезон и си отиват с неговия край. Те идват тук за да изкарват прехраната си, обслужвайки хилядите туристи, които преминават през курорта в рамките на сезона. Те ли са избрали сезонната работа или животът ,,по пътя’’ е избрал тях?

Филмът проследява начинът на живот на част от тях като акцентира върху най-многобройната и най-колоритната социална група – ски и сноуборд учителите. Всички те са от различни краища на България. Всеки един от тях носи в себе си отенъците на собствените си тадиции и градска култура. Уникалната история на всеки един от тях се пренася на различно място със смяната на годишните сезони. Това ли са съвременните герои на Керуак? Какво е тяхното отношение към собственото им бъдеще? Повлияла ли е финансовата криза на туризма в България? Променя ли се климатът в българските планини?

„Персонал“ – това е филмът, който се опитва да намери отговорите на тези и много други въпроси под формата на изключително забавно проследяване на героите в стил ,,Догма 95’’. Непринудените разговори с обектите пред камерата стават на фона на  прекрасните природни картини на българската планина. С цел да се избегне документалната монотонност, интервютата често се прекъсват от къси динамични клипчета с музикален формат, които са съставени от спортни етюди с участието на главните герои скиори и сноубордисти. На тях те показват завидни умения в екстремните зимни спортове – фрийстайл и фрийрайд.

Във филма има кадри не само от Банско, но и от Пампорово, където героите участват на състезание, от фънпарка в Осогово (над Кюстендил), където изпробват различните съоражения и от Безбог (Добринище), където ще изпратят сезона с изкачване и спускане на величествения пирински връх.

Ето какво казва за филма създателя на филма – Росен Спасов:

„Филмът се казва ,,Персонал’’. Главни обекти (герои) са Асен Рашев, Христо Тумбев, Саня Спасова, Красимир Гюров, Мартин Йорданов, Юлиан Грозданов, Йоаннис Александракис, Атанас Атанасов. Проектът се роди по време на зимният сезон в Банско 2009/2010. Традиционно всяка зима снимам каране – фрийрайд и фрийстайл, а този път реших да включа и документални кадри от живота на персонала в Банско, както и да потърся тяхната гледна точка за някои важни теми, сред които курорта Банско като дестинация за сезонна работа, забавлението в града, климатичната  промяна в българските планини. Основната цел на филма е да забавлява, но и да покаже живота на сезонните работници.

Филмът ще бъде показан един път преди Нова година в ,,Ti-bar’’ (Банско), един път през януари в Народно читалище ,,Никола Вапцаров’’ (Банско) и един път през февруари в хотел ,,Кралев двор’’ (Банско). Засега обаче няма точни дати за събитието, но и това ще се изясни съвсем скоро. Имаме идея да направим и прожекция в Смолян, но това е още на ниво проект.”

Може да видите и тийзърите за филма: