Pamporovo Freestyle Open 2011 full report

Обичам, когато синоптиците грешат за лошото време. Някак още повече оценяваш като се окаже хубаво – слънцето, синия цвят на небето и такива работи. Пък ако се окаже, че  хубавото време е дошло и с нов сняг – цена няма! Еми точно така беше този уикенд на Пампорово, по време на Pamporovo Freestyle Open 2011.

Вече писахме няколко думи за съботния ден. Именно тогава мъглата от петъка се разкъса, огря ни слънце и пошарихме из натрупаните нови десетина сантиметра сняг. Ако пък не бяха чак десетина, не ми се сърди, не съм ги мерил. Но със сигурност беше приятно. Направаихме две-три пистички и халфпайп квалификациите започнаха.

Какво не написахме в репорта от събота вечер – пайпът беше с дължина 78 м. и височина на стените 3,8 м. Любопитно е да споменем най-малките участници – Жана Михова на 8 г. и Борислав Стоянов на 9 г. Съдии при сноуборда бяха Сандала, Владсън и Белака, а при ските Дани Роев и Ванката Тодоров. Под техния зорък поглед и коментарите на водещия – Сабята, се мятаха еърове, 3ки и 5ци.

Стараехме се да обновяваме туитър акаунта ни през целия ден, за да може този път хората, които не са на мястото на събитието да разбират какво се случва без закъснение. Ще опитаме да правим това и занапред, надяваме се да ви е от полза.

Към 15 ч. започнаха Биг Еър квалификациите. Скокът беше с дължина на равната част от 15 м. Снимки от него, както и от халфпайпа могат вече да се видят в галерията на сайта. Александър Атанасов, Бобо Камилов и Иван Топлийски се постараха да запечатат случилото се.

След почивка от няколко часа, финалите при Биг Еъра се проведоха още същата вечер от 20 ч., под прожекторите на нощната писта. Имайки предвид студа и сравнително късния час, аз лично се учудих от стабилната бройка на събралата се публика, много от които не бяха карачи, а туристи в курорта. Участниците се раздадоха, като скока не беше затворен дори след като карачите изпълниха по трите си ръна, и направиха по още някое мятане за зрителите. След това всички се разотидохме на топло, обявяването на победителите остана тайна за награждаването през другия ден.

Вечерта седнахме/легнахме да се обработят малко снимки и да се сглобят няколко думи за деня, та да не тънеш в неведението за случващото се, и като цяло не ни останаха много сили за парти. Все пак обаче впрегнах ентусиазъм и подчинен на жаждата отидох да проверя партито във VIP. Там обаче голяма част от другарите си бяха тръгнали, а други бяха далеч пред мен в играта с пиенето и реших да си бягам да спя. Пък и предишната нощ Бобо и Иван щяха да ме пребият заради неморално поведение в хотела, така че да кротувам беше най-добрата опция. 

Неделята беше още по-слънчева и топла. Халфпайп финалите почваха чак в 12 ч. така че имаше време да покараме. Имаше приятен двоен степ-ъп малко преди пайпа, част от новооткрития Pamporovo Funpark, на който ставаше лежерно разцъкване. Впоследствие нинджите дори се застояха на него. 

Какво стана на пайпа. Водещите лица бяха Джими, Марио, Георги Георгиев от Смолян, Ице, Наско, Асен Лилов. Показаха тройки, 5ци, Георги направи супер чисто fs 540 на последния си рън, Ице пък избухна със суич 5ца от първия си трик в улея, а Джими разцепи с 540 през глава!

Освен това през цялото време от децата впечатление правеха както Камен Петров (Пловдив), така и всички представители от школата на Ице Ахтаподов, който ги беше подготвил супер за събитието.

Накрая, както и миналата година, всички се събрахме до обновената кръчма „Черният кон”, която има леки недостатъци с цените, но си е все така вкусна. Но за гастрономическият наръчник по курортите друг път.  Стълбицата беше поставена отстрани на заведението и награждаването започна. Вече публикувахме класирането, но нека го припомним:


Хаплфайп сноуборд мъже
1. Асен Лилов – Блейд
2. Марио Беньо – Флип Моуд
3. Христо Ахтаподов – БороБорд

Хаплфайп сноуборд жени
1. Фани Демирева – Свободно Европейско Общество Смолян
2. Марина Тодорова
3. Теодора Дамянова – Свободно Европейско Общество Смолян

Халфпайп ски мъже
1. Николай Найденов – Ледени Ангели
2. Александър Карадинков ¬- Свободно Европейско Общество Смолян
3. Станислав Черешаров – Свободно Европейско Общество Смолян

Хаплфайп ски жени
1. Теодора Дамянова – Свободно Европейско Общество Смолян
2. Елка Василева
3. Николета Сотирова

Хаплфайп сноуборд юноши
1. Петър Гьошарков – БороБорд
2. Анастас Андреев – Момчиловци
3. Виктор Кузов – Блейд

Хаплфайп сноуборд деца до 12 години
1. Камен Петров 10 г.  – Свободно Европейско Общество Смолян
2. Борислав Стоянов 9 г.
3. Жана Михова 8 г.

Биг Еър сноуборд мъже
1. Димитър Чокоев – Блейд
2. Лозьо Димитров – Флип Моуд
3. Георги Георгиев – Свободно Европейско Общество Смолян

Биг Еър ски мъже
1. Николай Найденов – Ледени Ангели
2. Александър Карадинков – Свободно Европейско Общество Смолян
3. Станислав Черешаров – Свободно Европейско Общество Смолян

Не сме сигурни какво се случи при награждаването на сноуборд мъже халфпайп.

Освен споменатите награди, бяха раздадени и поощрителни такива. Общият награден фонд беше 2400 лв.

Така завърши второто издание на Pamporovo Freestyle Open. Три дни, в които се събраха голяма част от хората изграждащи малката ни, но така любима сцена. То бе ценно и с това, че в момента такъв тип няколкодневни събития, в които да се съберат много хора да покарат и да попият са рядкост. Така че запазваме хубавите спомени от там, а сега гледай яки снимки от Сашо, Бобо и Иван.

http://whiteroom.info/images/gallery/photos/photo_1744.jpg