Отличен старт на сезона за Теодора Пенчева

13.10.2006, Световна купа в Ландграаф (Холандия)

Още с първото си участие за новия сезон, Теодора Пенчева постигна отличен резултат на откриването на Световната купа по сноуборд в холандския град Ландграаф. Теди зае 21-во място в паралелния слалом при жените, което е най-доброто класиране на български състезател в паралелните дисциплини на ниво Световна купа до сега. Другата ни представителка Александра Жекова също кара силно и се класира на 35-то място.

„Няма как да не съм доволен от постигнатото класиране, въпреки че имахме шанс да влезнем и във финалите”, сподели по телефона Виктор Жеков, старши треньор на българския отбор за Световната купа. Двете ни състезателки караха много силно в първата квалификация, като Теодора се класира с 11-то време на синьото трасе, а Сани постигна 17-то време на червено трасе, изоставайки само на 0,05 сек от състезателката заела 16-то място – последното даващо право на участие в елиминациите. Грешка във втория манш попречи на Теди да се бори за влизане сред първите 16 и така тя остана 21-ва в крайното класиране от 42 състезателки.

Победителка при жените стана 18-годишната вице-олимпийска шампионка от Торино – Амели Кобер (Германия), за която това бе първа победа за Световната купа. При мъжете за втора поредна година победител стана австриецът Зиги Грабнер, който си спечели и ново прозвище сред своите колеги – „Мистър Ландграаф”.

Теодора Пенчева, Александра Жекова и Боян Гребенчарски продължават своята подготовка на глетчера Зьолден, където в края на седмицата им предстои участие във втория старт за Световната купа, като този път дисциплината ще бъде паралелен гигантски слалом. След това състезание, отборът се прибира в България.

Константин Минчев
Координатор „Сноуборд”
БФСки