Откриване на сезона в Пампорово

Няколко часа спане, товаря багажа, още няколко часа спане и се разбуждам в модифицирана за задна седалка на кола поза „ембрион“, малко преди пътната табела „Пампорово“. Мирише ми на сняг и стотици спомени от лежерно цъкане из слънчевия курорт, от първите ми опити в пайп, от луди партита с приятели и от топлото гостоприемство на родопчани, нахлуват обратно в сънената ми глава. Вече хич не ми се спи…

Паркингът е пълен с познати физиономии и без излишно размотаване се запътване към лифта на Студенец. Чудя се дали изобщо ще ми трябва якето – времето е топло, a с изключение на мини снеговалежа онзи ден, последния път, когато си спомням да е валяло (каквото и да е било), беше преди повече от месец. Въпреки това сме тук, на първото официално откриване на новия сезон и съвсем скоро под обувките ни хрупа сняг, а над нас се ширят три заснежени писти – Стената в цялата си дължина от Снежанка до хижа Студенец, синята писта над язовира и ски пътя, който свързва върха с читириседалковия лифт на Студенец.

Картите за деня са безплатни, от сцена под Стената звучи музика, на долната станция на лифта се събират все повече хора, от курорта черпят всички присъстващи с чай и греяно вино. Предстои церемонията по официалното откриване – водосвет, демонстрационно състезание между легенди в българските ски и инструкторите от ски училището на Пампорово АД и богата шоу програма. Но, това което ни влече най-много е възможността да направим първите завои, олита и бътъри за сезона.

Скоро вече сме горе. Закопчаваме групово и тръгваме надолу с огромни усмивки на уста. Имайки предвид нетипично-неблагоприятните метеорологични условия, условията за каране са направо отлични. Пренасям тежестта си от кант на кант няколко пъти за да усетя отново дъската си и ето, че пред нас е първото ръбче. Олита, шифтита, единички, тройки, грабчета – всеки избира своят първи трик и за нас, вече със сигурност може да се каже, че сезонът е официално открит…

Но най-забавното тепърва предстои. По всичко личи, че от куротът обръщат по-голямо внимание на сноуборда от всякога – пайпът е разширен, очакват ни редица интересни и оригинални фристайл състезания и кемпове, парковете тази година ще бъдат два, като плановете за момента са единият да работи, докато не се разтопи и последното годно за каране петънце сняг на пролет. За всичко най-ново около курорта следи pamporovoresort.com и нашия сайт!

До коледните празници картата ще е само 32 лева, или с 30% по-евтина от нормалното за сезона – 50 лв. Стискаме палци за много сняг и вече планираме следващото си идване насам, защото на Пампорово винаги е забавно.