Открито Държавно първенство по биг еър и сноубордкрос

От 26 до 28 март в Банско ще се проведе дългоочакваното FIS Открито Държавно първенство по биг еър и сноубордкрос. След като миналата година лошите метеорологични условия възпрепятстваха провеждането на Републиканското по сноуборд в най-атрактивните дисциплини, тази година организаторите от Направление Сноуборд на Българска федерация по ски и Юлен АД са подготвили и допълнителни мероприятия и ивенти в рамките на състезателната програма.

В четвъртък 26 март е предвиден биг-еърът, който ще се проведе на новоизградения двоен кикър с мъжка част (10-12м) и женска част (8м). Участие ще вземат представители на всички сноуборд клубове, както и гости от Хърватска, Сърбия, Румъния, Македония и Словения. При мъжете се очертава истинска битка за първите места, между 6-кратния републикански шампион Марио Беньо, вторият в класирането за Европейската купа Димитър Чокоев, националите Лозьо Димитров, Христо Ахтаподов и пайп-машината Тодор Янев. При жените очакваме сблъсък между българските фаворитки Станимира Карадочева „Съни”, Теодора Дамянова, Лора Афанасиева и потвърдилата участие хърватска фрийстайл звезда Аня Стефан.

Петък 27 март – три години след финала на Европейската купа Банско отново приема FIS състезание по сноубордкрос. Трасето за най-екстремната сноуборд дисциплина тази година е проектирано от треньорът на националния отбор Георги Атанасов „Джоко” и националът Асен Лилов. Двамата обещават трасето да бъде достатъчно технично и разнообразно, но в същото време и истински забавно за състезателите. В състезанието ще участват най-добрите български кросисти Асен Лилов, Виктор Димитров „Хачо”, Симеон Иванов, Борис Първанов, а при жените Лора Афанасиева, Марта Манчева и естествено супер-звездата на родния сноуборд Александра Жекова. Очакваме още заявки за участие от Румъния, Хърватска, Сърбия, Гърция и Иран.

Паралелно със сноубордкроса, по линиите във фън-парка в петък ще тече слоупстайл сесия за най-добрите български фрийстайл скиори. Състезанието “Bulgarian National Free Ski Championship” се организира от  Спортен клуб „Лавина” с подкрепата на БФСки и в него ще вземат участие всички най-големи – Дани Роев, Ники „Малкия”, Сашо Гипса, Георги Ваташки, Жоро Танчев и други.

За събота 28 март е предвидено и допълнителното състезание по сноубордкрос за FIS Купа „Стражите” за мъже, жени и деца. Това състезание е специален подарък към всички състезатели, които нямаха възможност да карат на крос трасе през миналия сезон.

Вечерите по време на 3-дневния ивент обещават също да бъдат много силни. Каним всички участници, организатори и зрители на специалните ни тематични афтър-партита в клуб „LEGLO”, ул. „Предел” №2 на 26, 27 и 28 март. Освен традиционното избухване с райдърите клубът ще предложи и вълнуващ видео-обзор на всеки отделен състезателен ден.

Заявки за участие се приемат от всички сноуборд клубове, членове на БФСки най-късно до 24 март 2009г. Заявки, изпратени след тази дата няма да бъдат уважени. Всички мъже, жени, юноши и девойки в сноуборда могат да участват само с  FIS код!

Чакаме ви в Банско!

Константин „Тино” Минчев
Направление Сноуборд
Българска федерация по ски

Изтегли програма , форма за участие и покана (ENG).


Павел Кристов – Държавно първенство по Биг Еър (08.03.2006 г.)
снимка: Момчи