Откриха сноупарка в Момчиловци

На 12 февруари с подобаващо парти бе открит официално сноуборд паркът над село Момчиловци. Паркът се намира на 1600 м надморска височина в местността “Картол” и отстои на 10 километра от село Момчиловци и на 23 километра от Пампорово.

 

11.02.2005 – Предишния ден

17:40 – София, колелото на 4ти километър
“…dude, ако Сашката не се появи до 2 минути сме я загазили яко, Игор (Aski) вече се е побъркал на Централна гара, автобусът тръгва след 20 минути, ако не се телепортираме до там не знам как ще успеем да го хванем, почвай да мислиш варианти как да стигнем до Момчиловци…”

Действието се развива в спряло такси, в което вече сме натоварили целия багаж… целия, освен дъската на Момчи, която чакаме да пристигне директно от Витоша, заедно със Сашката… Остават 10 минути до тръгването на автобуса от Централна гара, където ни чакат с билетите Игор, Павката и Асен. Абсурд да стигнем на време! Петък е, отгоре на всичко е и краят на работния ден и има адски големи задръствания… Започвам да си мисля, че наистина ще си останем в София. В този момент се появява Сашката, а на Момчи му хрумва “просто гениалната за момента” идея да пита Игор дали автобуса минава през Плиска, и той урежда шофьора да ни забърше директно от там… Трипът е спасен!23:15 – Смолян
Симпатичната мацка, която заговорих в автобуса,, докато другите калпазани бяха заспали ни завежда до киното в Смолян от където можем да хванем таксита за Момчиловци. Селото се намира на приблизитилно 20 км от Смолян. (Ако, като нас не сте с коли – през деня има маршрутки, а с такси излиза около 15 кинта).

По пътя гледката е невероятна – безброй звезди са се надвесили над нас, а в тъмнината се виждат силуетите на стръмни склонове и къщички накацали върху тях, почти една върху друга. Скоро се убеждаваме, че със своите 550 къщи и увеличаващ се на брой частни хотели Момчиловци е кипящо от живот село, с набиращи мощ туристически амбиции.

00:00 – хотел «Шипката»
Пристигаме в хотелчето около полунощ. Това сигурно ще прозвучи като реклама, но хората там се грижеха за нас като за родните си деца – 15 палачинки с мед, боровинки и сладолед в 2 през ноща, уреден транспорт до пистите, та дори и обратно до София… Всичко беше перфектно, така че ще го почувствам като грях, ако не спомена името на това вече култово за нас място.
00:30 – в механата сме… зверски гладни, гррр…
01:00 – 03:00 не помня… Мисля че по едно време имаше break dancin’… а по-късно Павката ака Стоманения човек „P-5000“ и Момчи гониха Асенчо и го налагаха с пешкири, крещейки разни неща за тоалетни и някакви чудовища…

12.02.2005 Откриването на парка

Със събуждането в 08:00ч мисълта за това какво предстои днес ни зарежда с много енергия още рано сутринта. Паркът, който нямаме търпение да видим се намира на 1600 м надморска височина в местността “Картол”, приблизително 10 км от Момчиловци (стига се с маршрутка от центъра на селцето, ако не сте с кола).

Първи впечатления – мястото е перфектно – широка поляна, с неголям наклон и два бейби-влека един над друг. От влековете може би има какво още да се желае, но като цяло не липсва нещо, което да забавлява родният фристайлър – голяма арена; единичен рейл с кинк; много приятен дълъг, прав двоен рейл; трапец; по-малка арена и фънбокс, който наистина е много фън! От горе на всичко за откриването са дошли цял куп сноубордисти от всички краища на България – Смолян, Варна, Пазарджик, Хасково, Добрич, Пловдив, Велико Търново. Толкова много фристайлъри на едно място не бяхме виждали до сега. Докато седим и се радваме на гледката, няколко момчета от клуба-инициатор на събитието – Momchil Adventure, довършват последните приготовления, оправят попивките, доукрепват рейловете. Скоро всички, които нямат търпение да пробват парка бързо се ориентират и вече плющят по уредите…

Естествено като при всяко подобно събитие има подобаващо откриване. Говорят кмета на Смолян – г-жа Дора Янкова, Бобо от Momchil Adventure както и някои други от инициаторите. След като се изброяват спонсорите (Board shop, Бони Оборот, минерална вода Девин, Илиян) започват и някои традиционни за Родопите обичаи – изпълнение на местни гайдари и пищно хоро! Оопа! След това започват демонстрациите на уредите. ООПА! За демото на откриването са специално поканени Смолянското crew – Ориза, малкия Зелен, Наско от Момчиловци, още Белака, Яшо и други на които им личи, че не стъпват тук за пръв път и че определено знаят за какво става въпрос… Браво и на нашите дзверове – Павката, Асен и Момчи които за нула време свикват на уредите. Сесията е луда – имам чувството, че след всяко качване нагоре с лифта, нивото на каране и на енергията във въздуха също се покачва.

По-късно в парка Dope Rich Squad и Knock Out спретват концерт по случай откриването. Изобщо настроението хич не липсва – звучи яка музика, времето е муци, има board babes, бирата се лее, а кебапчетата и кюфтетата нонстоп се плескат на скарата. Какво повече му трябва на човек? Като цяло денят е перфектен!

Вечерта имаше голямо парти в „ресторанта” в Момчиловци, до което ние така и не се добрахме… на следващия ден ни хваща яд защото отзивите са много добри, но както и да е…

Така уреждаме връщането си в София, че да можем да пресрещнем автобуса някъде след Пампорово, което ни позволява да караме в парка до последния момент. Това става благодарение хазяина на хотела и шофьора на маршрутка. Самото връщане отново не минава без емоции. Първоначално автобусът ни подминава като пътни знаци, после специално се върща за да ни вземе. Изведнъж се оказва, че сме забравили предварително закупените билети в механата, та с Момчи дълго време трябва да се правим на ударени докато се съгласят да ни пуснат да се качим… Phew!

По пътя обратно си мислим за парка и това как той наистина е невероятно място за забавление и дава възможност за прогресиране с шеметни темпове. Ако кажа, че трябват повече такива паркове ще се повторя, ако кажа, че във всеки курорт трябва да има по един такъв отново ще се повторя. Ако кажа, че ако има такива паркове до 2-3 години в България ще се наблюдава невиждан прогрес във фристайла и на индустрията като цяло сигурно ще се потретя… Но засега едно е сигурно – Меката на фристайла в България е една и тя се казва Момчиловци.

Паркът се стопанисва от “Младежки спортно-туристически клуб – Момчил адвенчър” село Момчиловци. Цените за ползване на съоръженията са 8 лева на ден и 6 лева за полудневна карта.