Отборът по Свободен стил набира скорост в Световната купа

Националният отбор по сноуборд – свободен стил се представи отлично на поредното състезание от Световната купа по Big Air, който се проведе на конструкция, изградена за 5 дни в торинското предградие Лингото.

57 участници от 14 страни се престрашиха да се „метнат” от високия 3 метра и дълъг 13 метра скок, като за щастие състезанието приключи без сериозни инциденти.

България бе представена в състезанието от Марио Беньо, Асен Лилов, Димитър Чокоев и Станимир Семов, който участва като форлойфер. Тримата ни топ-карачи показаха страхотна форма и заслужиха аплодисментите на своите колеги и техните треньори, които специално похвалиха българския щаб за големия прогрес на нашия отбор.

Най-добре отново се представи Марио Беньо, който завъртя любимия си трик – cab 720 nose grab, оценен от съдиите с 18.9 точки, което е най-добрият резултат за Марио във всичките му стартове за Световната купа.

Асен Лилов показа огромна амплитуда и за първи път залепи frontside 540 japan, оценен с 15.2 точки. Най-младият ни състезател – Димитър Чокоев (20г.) нямаше късмет при приземяването на своя frontside 720 mellon и заслужи 12.2 точки. Така в крайното класиране Марио Беньо е 28-ми, Асен Лилов – 36-ти, а Димитър Чокоев – 44-ти.

Финалите на състезанието се проведоха вечерта на осветление и привлякоха около 10000 жители на Торино. Финландските „машини” не оставиха никакви шансове за своите конкуренти и заслужено пласираха 3-ма състезатели в първите четири. Яне Корпи победи във финала своя сънародник Яако Руха с 25.5 точки срещу 24.6 за Яако. Пълният триумф на финландците бе опорочен от Щефан Гимпл (Австрия), който спечели малкия финал срещу Пеету Пииройнен (Финландия).

Междувременно Сани Жекова продължи с успешното си представяне в Световната купа по паралелни дисциплини, след като завърши на 22-ро място в PGS-a в Бардонекия (Италия). В момента Жекова се готви на Банско за предстоящото Открито държавно първенство, което ще се проведе на 8-9 февруари на писта Юлен. Отборът по свободен стил пък тренира в Италия на халфпайп лагер, организиран от F.I.S.

Константин Минчев
Направление Сноуборд, БФСки