От карачи за карачи – Dragon Road Gap

На 26-ти март, 2005 на Белмекен протече състезанието Dragon Road Gap. Идеята и организацията дойдоха от БАССЕС, спонсорите бяха Dragon, Vans и Level. Събитието беше по-скоро събиране на freestyle карачите в България. Мястото – района на базата на ски бегачите, където още от четвъртък бяха направени два скока над пътя. Единият – голям, другият – наистина огромен – летежите от него бяха с ненормална скорост, височина и над 15 метра дължина.

Нямаше значение дали си скиор или сноубордист – всички бяха тук, да се забавляват заедно и нахъсват един друг. Атмосферата беше много задружна и отпускаща. Сесията продължи цял ден и накрая журито избра 6 скиори и 6 сноубордисти за финала. Уникалното беше, че финалът бе заснет на видео и по-късно прожектиран на публиката и участниците, които сами определиха крайното класиране. Една наистина отлична идея, практикувана и в чужбина по състезания като това – от карачи за карачи.

При скиорите Дани Роев, както винаги впечатли всички с бруталните си на височина и скорост трикове от по-големия скок – Lincoln Loop с буквално "изритан" надолу с главата граб, 720 с кръстчка и т.н. Гипса не отстъпваше много по стил и смелост с огромните си чисто приземени 360-та, а Петя бе наградена със специалната награда "жена-лъв" за огромно задно салто от скока.

Дочо с родео се класира на първо място при сноубордистите, повечето от които предпочетоха по-малкия скок, който пък беше с леко затруднено влизане, тъй като на засилката имаше завой и малък пад точно преди самия скок. Въпреки това триковете бяха силни – switch rodeo и corcked 360-та от Марио, родеота с дълго задържан граб от Ивчо, backflip от Теди – отново единствената дама на скока, и т.н. Един от най-впечатляващите моменти беше (за съжаление не чисто приземеното) corked 540 на Дими от големия скок . Гледката беше вдъхновяваща.

Ски:
1. Дани Роев
2. Александър Карадинков – Гипса
3. Боби Нотовски

Сноуборд:
1. Дочо Дочев
2. Димитър Чокоев
3. Иво Андреев

След състезанието и толкова много екшън през деня, дойде време за подобаващо "разпускане" на партито в спортната база. “Коктейлът” от най-добрите скиори и бордисти под един покрив в Пирин се оказа… експлозивен, във възможно най-позитивния смисъл, който можете да придадете на тази дума.

Още инфо и снимки от състезанието можете да намерите на сайтовете на БАССЕС и магазин BAS