Нови успехи във веригата на FIS

11-12.02.2006г. Сараево (БиХ)

В първото си участие на сноубордкрос за този сезон българският състезател Симеон Иванов доказа, че е най-добрия „кросаджия” в България в момента и се класира на престижното второ място на FIS състезанието в Сараево.

„Състезателното трасе бе твърде непрофесионално изградено, но за сметка на това конкуренцията беше на ниво. Яд ме е, че изпуснах първото място”, сподели Мони, който бе изпреварен единствено от словенеца Томаш Мурко. Веднага след старта, двама словенци блокирали нашия състезател и той потеглил четвърти. До края на трасето Мони изпреварил двама от противниците си, но не успял да попречи на Мурко да вземе първото място. Димитър Чокоев (Дими) също се представи на ниво, като спечели малкия финал и се класира на 5-то място. Останалите наши представители в дисциплината Захари Згуров и Асен Лилов заеха позиции между 9-то и 16-то място, от 40 стартирали състезатели.

В неделя се проведе и другия старт от програмата – Биг Еър за мъже. Още с пристигането си в Беласница, нашите останали крайно изненадани от вида на съоръжението – биг еърът всъщност представлявал последния скок от трасето по бордъркрос. Наложило се в последствие скокът да бъде коригиран, тъй като първоначалният му вариант бил неприемлив за състезателите (сред които трима словенци от Световната купа) – едва 5м разстояние от трамплина до началото на зоната за приземяване.

В крайна сметка състезанието все пак се провело, като очаквано трима словенци се качили на почетната стълбичка. Димитър Чокоев се класира на 4-то място, Марио Беньо на 5-то, а Асен Лилов зае 8-мото място. С постигнатите резултати, всички български състезатели ще подобрят позициите си в ранглистата на FIS. Следващите стартове на отбора по свободен стил са на 15 и 16 февруари в Копаоник (СЧГ), където ще се проведат два старта по Биг Еър, валидни за Европейската купа. Повече подробности за четирите състезания – печелившите трикове – описани и заснети от Стефан Василев – старши треньор на отбора, очаквайте следващата седмица.

Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки