Нова система за оценяване – Snowboard Live Scoring system

Една от причините да обичаме толкова много сноуборда е неговото свойство по съвсем естествен начин да търпи развитие и да отбелязва прогрес. Точно както и ние научаваме по нещо ново през всеки един сезон, така и сноубордът в своята цялост се обогатява и променя с течение на времето. Карачите стават все по-добри и по-стилни, триковете стават все по-големи и по-сложни и така сякаш по съвсем естествен начин се стига и до идеята за нова форма на оценяване по време на състезания.

След като Snowboard Live Scoring (SLS) системата беше представена за първи път на The Oakley Arctic Challenge през изминалия сезон, тя беше използвана отново преди месец, по време на Burton New Zealand Open. Планът е като начало системата да се въведе по време на всички 6 звездни TTR събития (а може би и не само, имайки предвид че NZO има 5 TTR звезди) в Халфпайп и Слоупстайл дисциплините, като така замести досегашната Overall Impression система.

Сегашната Overall Impression система се фокусира на цялостното изпълнение (цялостния рън) на състезателя. Така тя дава изключително малко или пък тотално никаква информация на карачите и на публиката относно това как се е формирал крайният резултат – събраните точки от въпросния рън. Новата Live Scoring System има за цел да постигне прозрачност при оценяването и да даде яснота на всички за това как се е формирал даден резултат. Всеки трик от ръна ще бъде оценяван индивидуално, след което точките от всички трикове ще бъдат сумирани. Накрая сумата ще бъде комбинирана с точки за начина, по който състезателят е навързал триковете си (total flow score). Коментарите относно The Live Scoring System, на базата на използването й по време на TAC и NZO, са в посока, че системата може да бъде огромен скок напред за спорта.

SLS системата е плод на съвместната работа между TTR, Световната Сноуборд Федерация, организаторите на различни състезания както и разбира се съдии и карачи. Основни лица зад проекта са главните съдии Дани „Киви” Мейър (TTR) и Грег Джонсън, които имат 15 годишен опит в сноуборд съдийството. Сред карачите, с които те работят са Торщайн Хоргмо, Андреас Уийг и разбира се Тери Хааконсън. Със сигурност системата е в своето начало и тепърва ще се развива. Дани Мейър споделя следното в интервю за Method Mag, след NZO миналия месец: “Системата ще еволюира. Дори вече знаем какво бихме променили за следващото събитие. Все пак мога да кажа, че това е най-добрата система, в която съм участвал, и че това не би било така, ако карачите и техните треньори не бяха показали позитивни реакции. В крайна сметка е създадена специално за тях.”

За край ти предлагаме и едно видео с обяснения от хората от TTR.