Nissan X-Trail Nippon Open 2007

Open сериите на Burton продължиха и в страната на изгряващото слънце Япония, позната още и като страната, където про-сноубордистите са посрещани като рок-звезди. И така на 25 и 26 февруари се проведоха съответно park event, в който участниците се бориха с огромен кикър и не по-малко внушителен hip и halfpipe event.

Park event-а предложи не-малко изненади. Всъщност бе добър повод, за да се отбележи и възхода на японските сноубордисти. Отличиха се имена като Fumiyuki Murakami, Masaaki Hagiwara и KJ, който успя да завърти троен backflip, но в крайна сметка завърши с извадено рамо. И все пак финалът при мъжете постави един срещу друг съотборниците в Burton Shaun White, Kevin Pearce и Mason Aguirre. Първи стана имено Kevin Pearce, който успя да завърти огормен cab 9 от кикъра и още по-чудовищен cab 7 от hip-а! Сезонът е изключително добър за 20-годишния сноубордист, след като наскоро спечели Toyota Big Air, след като му лепна cab 10. В същото време олимпийският шампион Shaun White успя да завърти cab 10 от кикъра и cab 7 от hip-а, но тормозещата го през последните дни контузия на глезена не му позволи да грабне златото и трябаше да се задоволи с по-малко благородното сребро. Трети остана Mason Aguirre, който обаче компенсира с ненадминати караоке изпълнения на парито след състезанието…

При жените първа стана Hannah Beamen, на която приземи bs 5 to japan air на hip-а. Втора остана Kelly Clark, а трета местната звезда Izumi Amaike. 

На следващия ден дойде ред и на halfpipe състезанието. Не е изненада, че и този път Shaun White изигра решаваща роля във финалите, но не се примири със среброто и грабна златния медал и парична награда от джобните $20,000. Австралийката Torah Bright пък взе още толкова, побеждавайки при жените. Въпреки силното си представяне, медалът за Shaun не дойде лесно. Danny Davis през цялото време му дишаше във врата след перфектен опит включващ fs 10 и cab
10. Печелившият опит na Mr. White пък изглеждаше така: fs 540 stalefish grab, bs 9, fs 9, bs 540, fs 10 и bs 1080… Коментарите са излишни.

Nissan X-Trail Nippon Open 2007 бе предпоследната спирка от Open сериите на Burton. Последната – US Open, която ще се проведе между 14 и 18 март в Stratton Mountain Resort, Vermont ще определи и кои са глобалните победител и победителка на тазгодишните Open състезания.