Марио и Тино за националния отбор и Европейската купа

Развълнува ни и локацията – Фън Парк Осогово се развива като Мека-та на фрийстайл-а в България от самото начало на своето същестуване и с право заслужи да е домакин на подобно събитие.  Всичко това, както и подготовката на националния отбор по фрийстайл за новия сезон ни отведе в НСА, където именно националите преминавахa тестове за физическото си състояние и където на спокойстие можеше да полафим с тренер Марио Беньо и Константин „Тино“ Минчев – организатор направление „Сноуборд“. И ето какво ни разказаха те.

WR: Какво ново около националния отбор?

Марио: Добър ден на аудиторията (смее се). Нещата стават все по-сериозни и все по-истински. В момента сме на етап, по време на който провеждаме контролни тестове на момчетата.

снимки: Борислав “Бобо” Камилов


WR: Това, което виждаме в момента, какъв етап от подготовката е?

Марио:  Това е тест, който трябва да покаже в какво състояние са момчетата след летните месеци и дали са тренирали през този период.

WR: Доколкото разбрахме това е втори тест, а първият е бил след първия лагер на националите през месец юни…

Марио: Да, точно така и резултатите още тогава бяха добри, но сега са още по-добри. Просто си личи кой е отговорен и работи върху подготовката си, в периода, през който не сме се виждали.


Лозъо е машина. Мони Митрев- също, макар само на 14.

Тино: Резултатите са наистина по-добри при този тест и това важи за всички. Личи си, че са тренирали и ние сме много доволни, тъй като показват сериозно отношение. Сега заминават на втория си глетчърен лагер.

Марио: Само искам да добавя, че наистина за първи път се прави подготовка по правилен начин и момчетата показват старание и желание.

WR: Ще отличиш ли някой или..?

Марио: Ами аз си имам своите фаворити, но ще си ги запазя за себе си. Всички са заслужили да са тук и са се доказали. Всеки един има превъзходство в различни компоненти, но като цяло отборът в момента е много силен.


Тино Минчев

Тино: Тази година отборът ни е разделен на две групи. Основна група от четири човека:  Георги Михайлов, Георги Пелтеков и Петър Гьошарков. Това е отборът, който се бори за участие в световни първенства, световни купи и олимпийски игри. От тази година правим и един отбор, т.н. „детска градина“, в който поставяме младите надежди на българския сноуборд, като целта е те да се подготвят за Олимпийските игри през 2018 г. Треньор на този отбор е помощникът на Марио Беньо в основния тийм – Христо Ахтаподов. В него влизат Симеон Митрев, Камен Петров и Борислав Стоянов. Познавате Камен и Мони, а Бобо е млад талант от Самоков, който ще се състезава, както във фрийстайла, така и в сноуборд кроса.


Марио и Петър Гьошарков. Последният отмаря по обясними причини.

WR: Всички чакаме с нетърпение Европейската Купа във Фън Парк Осогово. Как върви подготовката?

Тино: Само преди две седмици ни потвърдиха, че освен Европейската купа по сноуборд в дисциплината слоуп стайл, Фън Парк Осогово ще е домакин и на Европейската Купа по ски в същата дисциплина, което е огромен успех за нас. И ще ви кажа защо – за първи път, както в България, така и в Европа и света ще се състои Европейска купа включваща два олипмийски спорта. Слоупстайлът, както знаете бе приет за олипмийски спорт през миналата година, така че, това е първата двойна Европейска купа провеждана някога. Също така е важно да се спомене, че федерацията за пръв път ще прави голямо състезание извън трите големи центъра – Пампорово, Банско и Боровец, а именно в Осогово. Бяхме много добре посрещнати от областния управител и от кмета, имахме среща с всички институции – пожарна, спешна медицинска помощ, полиция, пътно управление и т.н. Първото, което се направи бе да се изчистят паркингите и да се направят указателни табели за локацията. Между ски и сноуборд събитията ще организираме и събитие в Кюстендил.

WR: Как ще изглежда трасето в парка?

Марио: Теренът там е подготвен, купчините са освежени и изглеждат по най-добрия начин от съществуването на парка. Подготвили сме доста нови уреди, които обаче ще оставим като изненада, а и те са за състезатели на сериозно ниво – изцяло съобразени със събитието. Няма да оставим начинаещите и малките сноубордисти  на заден план все пак – ще помислим и за тях, но ще ви споделим подробности малко по-нататък.


Марио Беньо

Тино: Ще има доста сериозен награден фонд, както за сноуборда така и за ските. Ще има и тематични партита, разбира се. Като цяло очакваме да се получи нещо, което не сме правили чак в такъв мащаб за екстремните спортове и се надяваме да дойдат много хора и да се забавляваме! Планували сме изграждането на специална фън зона, която ще има за цел да направи от присъстващите не просто статични зрители на събитието, но и участници в него, давайки им възможност да се докоснат пряко до екстремните спортове. Ще има курсове по лавинна безопасност, демонстрации – въобще ще се постараем да ангажираме публиката.

WR: Супер. Кажете малко повече за програмата на националите.

Марио: Сега заминаваме за втория ни глетчърен лагер в Хинтертукс, след което евентуално Вал Сеналес в Италия. След това през ноември ще имаме още един глетчърен лагер – изцяло в Дахщайн, след което пък следва първото ни състезание за сезона – Европейска купа в Ландграаф, Холандия на 14 ноември. Следват останалите европейски купи от календара на FIS, както и участие на три световни купи. Двама от отбора ще участват на Световно първенство в Канада. Идеята е да се доберем до добро класиране, да съберем достатъчно точки, така че да влезем в топ 30 и да класираме наши състезатели на Олимпиада.

Следете whiteroom.info за всичко най-интересно около националите ни, както и около подготовката на Европейската купа във Фън Парк Осогово.


…еми – на добър път!