Марио Беньо 35-ти за Световната купа…

Александра Жекова 5-та на Европейска купа. Марио Беньо 35-ти за Световната купа.
6-8.01.2006г. Бад Гащайн, Клагенфурт, Крайчберг (Австрия)

Този уикенд най-добрите български сноубордисти отново имаха участия на международни състезания от най-високо ниво. Александра Жекова се класира на 5-то място в бордъркроса за Европейската купа в Бад Гащайн. Сани можеше да се бори и за първото място, но завърши трета в полуфиналната серия и така за нея остана утехата да спечели малкия финал в състезанието. Победителка стана 24-годишната шведка Мария Даниелсон. Спечелването на първо място в крайното класиране за Европейската купа по сноубордкрос е сред приоритетите на младата ни състезателка през 2006г. Следващия старт от веригата е на 20-ти януари в Браунвалд (Швейцария).

Марио Беньо записа 35-то място при дебюта си за Световната купа по биг еър в Клагенфурт. В квалификациите Марио изпълни два чисти скока на 18-метровия кикър – frontside 540 при първия опит, донесъл му резултат от 10,9 точки и switch frontside rodeo 540, оценен с 13,3 точки, който му донесе и 35-тото място в крайното класиране. Победител стана австриецът Щефан Гимпъл, пред финландците Вилле Уотила и Яако Руха. С тази победа Гимпъл излезе начело в генералното класиране за малката Световна купа, втори е Ристо Матила, а трети – Вилле Уотила (и двамата от Финландия).

На пистата Артемис в австрийския зимен център Крайчберг се проведе Световна купа по паралелен гигантски слалом – предпоследна квалификация за Олимпиадата в Торино. 80 стотни не стигнаха на Теди Пенчева да се класира за втора квалификация при жените и така тя остана 41-ва в крайното класиране, а веднага след нея (42-ра) се нареди и Александра Жекова. Победата взе швейцарката Даниела Мьоли, която увеличи преднината си в генералното класиране пред втората Жули Помагалски (Франция) на 1080 точки. Мъжкия старт бе спечелен от Филип Шош, който победи и в двата манша неостаряващата суперзвезда Матю Бозето от Франция. Боян Гребенчарски кара на сигурно и в крайна сметка завърши 43-ти. В класирането за Световната купа в паралелните дисциплини напред са четирима швейцарци, водени от Филип Шош с 3500 точки, втори е неговият брат Симон Шош с 2866, а трети – познатият от участията си в България Хайнц Инигер с 2470 точки. Следващият кръг от Световната купа по паралелни дисциплини и сноубордкрос е на 14-15 януари в Кронплац (Италия).

9.01.2006г. Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки