Марио Беньо 22-ри в Лондон – оставя Дани Касс след себе си

25.10.2008 – Световна купа Big Air в Лондон. Успешният уикенд на фрийстайл националите в Лондон продължи и по време на първия кръг от Световната купа по Big Air. Лъвовете показаха завидно самочувствие и увереност при скоковете и заслужено се класираха в топ 30 при убийствената конкуренция от 71 райдъри от 17 страни. Лайнъп-а от състезатели включваше утвърдени световни карачи като Ристо Матила, Пеету Пииройнен, Щефан Гимпл, Дани Касс, Кристоф Рейндерс, Марку Коски, Юусо Лайвисто и Марко Грилц – цяла плеяда от звезди и все познати от участията им в големите сноуборд ивенти и множество комерсиални сноуборд филми.

Участниците бяха разделени в две групи, като всяка една от тях трябваше да излъчи по 5-ма финалисти. Марио Беньо и Димитър Чокоев се впуснаха във втория поток състезатели. В първия си опит Марио успя да приземи перфектно своя огромен bs720nose, който бе оценен с 23,3 точки. Джими заложи на сигурно и на свой ред закова fs720mute, за което получи 21,7 точки. Логично, във вторите си рънове българите опитаха по-рисковани изпълнения – Марио заложи на по-голяма амплитуда, но рампата му се оказа малка и той не можа да стабилизира дъската при приземяването. Джими се развъртя и опита fs900, но трикът бе превъртян и приземявайки се на 1080 градуса, Чокоев бе принуден да си помогне с ръце, което не остана незабелязано от съдиите. Така, след успешни първи опити, българите се наредиха на 22-ро място (Марио Беньо) и 30-то място (Димитър Чокоев) в крайното класиране, като оставиха след себе си утвърдени карачи като Дани Касс (23-то място, САЩ), Яне Корпи (29, Финландия), Юусо Лайвисто (56, Финландия).

Тази година FIS върна старото правило за 10 състезатели във финалите на биг еъра, за сметка на нок-аут системата с елиминации, позната ни от изминалите 2 сезона. Всеки състезател имаше право на 3 опита, като задължително за класиране се взимат два различни трика. Първото място в Лондон бе спечелено от Пеету Пииройнен (Финландия), а негови подгласници станаха Щефан Гимпл (Австрия) и Бенедикт Надиг (Швейцария). Пеету направи зашеметяваща серия от cab1080, backside900rodeo и cab900, която накара 10 000 фенове да изригнат край р.Темза. Наградата за най-добър трик спечели Скоти Лаго (САЩ) с double backflip late backside 180.

Следващият кръг от Световната купа по Big Air ще бъде на 22 ноември в Стокхолм (Швеция).

Текст, снимки:
Константин Минчев
Координатор на Направление Сноуборд
БФСки


Крайните победители – Щефан Гимпл (Австрия), Пеету Пииройнен (Финландия) и Бенедикт Надиг (Швейцария)

Дани Касс.