Лепни ги кат про!

Лепенките са малко като татуировките – все ти се иска да си лепнеш още една и още една. За разлика от татуировките, обаче, от лепенките е много по-лесно да се откажеш и, ако някоя ти досади, винаги на нейно място можеш да залепиш нова. Пък и не са толкова скъпи и няма нужда да ги криеш от вашитеили когато отидеш на екскурзия в Япония.

При лепенето им обаче, е от жизнена важност да се следват следните неписани правила:

– когато лепите лепенки, винаги се съобразявайте с дизайна и цветовата гама на дъската ви. Някои просто няма да стоят добре. Така че дори да е на любимата ви марка, ако лепенката само ще тежи на дизайна на дъската, в никакъв случай не я лепете на борда! Обикновенно, най-добре стоят лепенките на прозрачно фолио. Избягвайте лепенките без pvcпокритие – те ще се развалят от снега.

– ако искате да получите тотален респект на пистите, че дори на опашката на лифта да ви бъркат с про – задължително следвайте следното правило. Ако, например, имате дъска GNU, в никакъв случай не лепете на нея лепенка BurtonSnowboardsили на който и да е друг производител на дъски. Във формула 1 ситуацията би била равностойна на това  DavidCoulthart да носи лепенка Ferrari на каската си. Не става, нали?Та във вашия случай, лепенка с надпис Burton би била позволена, ако например автоматите ви са Burton. С други думи лепенките, които имате на дъската, трябва да отговарят на екипировката ви.  Единствените изключения са в ситуациите, когато карате садски готината си приятелка – тогава освен, че карате с нея, получавате екстра бонус точки, и за това да имате нейна лепенка на своята дъска, и обратното.

– бонус точки се получават и при артистичното залепяне на лепенки в определена форма, или на нестандартно място. Лепете на криво, изрязвайте различни форми – мислете креативно и разчупено!

– още повече бонус точки получавате при залепянето на лепенки, които носят някакво послание, дории да няма нищо общо със сноуборда. Известен пример за това е когато JeremyJones си беше плеснал на дъската лепенка с надпис KillIraq’. Е, можете малко повече да обмислите избора си, но всичко е позволено  powerpuffgirls, музикална група, batman, самолет и т.н. Но тук рискувате дъската ви да заприлича на лескикон, така, че не се увличайте! Ааааit!

преди да залепите лепенката – почистете с парцалче повърхността на дъската. Повърхността трябва да е чиста и суха.

– пазате се от балончета! Няма нищо по-противно от това  всеки път когато, дъската ви блесне на слънце, погледът ви да е затормозен от досадните неравности породени от балончета въздух заклещени завинаги между дъската и любимата ви лепенка. За да се избегнат балончетата тя трябва да е залепена по “анти-балончестия метод” –

1. отлепете равномерно лепенката само в единия й край

2. с двата палеца притиснете отлепения край на лепенката към дъската

3. бавно и равномерно лепете лепенката от единя до другия край, като периодично оказвате натиск,  движейки палеца си в посока от вече залепеното към все още не залепеното.

– ако при изпълнение на “анти-балончестия метод” усетите, например, че бобът е заврял на котлона и в паниката допуснете така грубата грешка от балонче под някоя лепенка – не изпадайте в тотална истерия! Не всичко е загубено! Първо загасете котлона, след това вземете карфица и внимателно спукайте балончето…

Текст – списание Whiteroom, брой 1.