Лекция по лавинна безопасност

На 24 ноември 2016 г. от 19:00 ч. Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) ще проведе в 65-та аудитория на Софийски Университет „Климент Охридски“ традиционната лекция по лавинна безопасност. Тя е част от “Образователна програма за безопасно практикуване на зимни спортове в планински условия”,  в рамките на която от 2002 г. насам са провеждани ежегодни лекции и практически курсове на темата. Има издадена книга за лавинна безопасност, информационни брошури и други информационни материали.

img7-2d-aval-soft-slab

Основни акценти на лекцията ще са правилното поведение и действия за избягване на лавинни инциденти през зимата в планината. Ще са застъпени въпроси за сняг и снежна покривка, избор на маршрути на движение и спускане със ски и сноуборд, реакция в случай на лавинен инцидент. Водещ лектор ще бъде Момчил Панайотов – съосновател на БАССЕС и член на планинска спасителна служба (ПСС) с дългогодишен ски опит в планините на България и Алпите. Специфичните моменти на оказване на правилна първа помощ на пострадал от лавинен инцидент ще бъдат разгледани от д-р Красен Демирев, който е със значителен опит в планинската медицина и сред основните действащи и обучаващи лекари в ПСС. Посетителите ще имат възможност да разгледат и получат информация и за най-съвременната животоспасяваща екипировка на демонстрационните щандове на фирмите-вносителки.

лекция е със свободен вход, но ще се събират доброволни вноски за осъществяването на полезна за планинарската общност кауза.

Снимки: Александър Атанасов