Лекция по лавинна безопасност

На 24.01.2007г. в Дома на Киното се проведе организираната от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) лекция по Лавинна Безопасност. Съвпадайки с първите сериозни снеговалежи в планините, лекцията се състоя в идеалния момент за да припомни на присъстващите над 300 души потенциалните опастности, които носи със себе си променящото се време и да призове към по-доброто познаване на планината, снежните условия и основните идеи на лавинната безопасност.

Освен че ни носи голямо удоволствие, планината крие и много опасности, като постоянно променя настроението си. Ако се научим да говорим нейния език, ще имаме по-добра представа във всеки един момент в каква среда и условия се намираме. Понякога е невъзможно да се учим от грешките си, защото те могат да са фатални. Затова нека се научим да не ги правим.

Лектори бяха инж. Момчил Панайотов (БАССЕС), инж. Камен Якимов (ПСС), д-р Максим Загоров (БАССЕС) и Мартин Неделчев (БАССЕС), а обсъжданите теми включваха: сняг и снежна покривка; основни видове лавини; съставяне на предварителна преценка за състоянието на снежната покривка на база на метеорологични прогнози и данни; избор за безопасен маршрут на движение; основни начини за наблюдение на състоянието на снежната покривка; избор на безопасен маршрут за спускане със ски или сноуборд; реакция в случай на попадане на човек в лавина (претърсване с лавинни уреди, сонди и лопати).

Лекцията се осъществи чрез сътрудничество между БАССЕС и магазин СТЕНАТА – официален вносител на екипировка за лавинна безопасност ORTOVOX.

Повече за лавините можете да научите от сайта на БАССЕС и ПСС.