Как да си направим скок

Познавам хора, които обичат да правят скоковете почти толкова, колкото и обичат да скачат от тях. Влагат толкова обич и внимание в процеса, докато стане перфектният скок. После му се наслаждават двойно повече. А други предпочитат да не се „трудят“…  Но и едните, и другите ще се съгласят, че правенето на скок не е проста работа и много често зависи доколко ти лепят триковете именно от това, дали скокът е добре направен. В чужбина има специално квалифицирани хора, които се занимават с правенето на всякакви скокове, било то в планината, в града за състезание или в сноупарка.

Първото нещо при правенето на скок е намирането на подходящо място…

Избери правилното място
making_the_kicker_01

A – Засилка
B – Влизане в скока
C – Скок
D – Транзит
E – Приземяване
F – Скелет на мамут от кватернера

Независимо колко добра е формата и големината на скока, ако засилката и (най-вече) приземявянето не са добри, всичко се обезсмисля. Добра идея е да се започне търсенето на място за скока с търсенето на добро приземяване.

E – Доброто приземяване те кара да чувстваш големия скок по-малък. То задължително трябва да е стръмно. (Приземяването на равно е изключително неприятно – могат да ти се набият краката или да си удариш главата в коленете). Не трябва да има камъни, клони или други препятствия. Хубаво е да има повечко сняг, за да е по-меко приземяването.

A – Засилката също е много важна. По-стръмната засилка увеличава скоростта, с която влизаш в скока. Скоростта определя дължината на летежа. Трябва да се помисли на какво разстояние от ръба да се направи скока, за да се избегне приземяването на равно.

B – Хубаво е влизането в скока да е равно. Това помага тялото ти да заеме правилна позиция преди скока – да можеш да прехвърлиш тежестта си накъдето попоискаш, да се подготвиш за трика си. Това прави самото влизане по-плавно.

C – Скокът. Може да се прецени ъгълът на скока като се погледне отстрани. Добре е той да се направи малко по-голям от ъгъла на
приземяването. Трябва да сте сигурни, че мястото, където ще се приземите, няма да е нито на равното (след E), нито преди началото на склона (D), а именно на стръмната част на склона (E).

D – Най-често допусканата грешка е скокът да се направи на самия ръб на склона. Нужно е да се остави празно място, над което всъщност се правят триковете. Колкото по-голям е скокът, толкова по-голямо може да е това разстояние. По този начин траекторията на летежа ще е най-добра.

TRICKTIP

Направи скока
След като сме избрали подходящото място, идва време да се захванем за работа. За много по-кратко време ще построим скока, ако имаме правилните инструменти – лавинните лопатки вършат чудесна работа. Те са леки и много удобни, но ако ги няма в наличност, могат да се използват и дъските. Ако има достатъчно бордове, с тях може да се направи „форма“ за бъдещия скок – три стени (две странични и една задна). В тази „форма“ трябва да се трупа снегът. (По-широките скокове са по-удобни.) Нужно е стените на скока да станат здрави и устойчиви, затова снегът трябва постоянно да се пресира, като се натиска с дъските от всички страни. Така направен, скокът може да се дооформи с лопатката или кантовете на бордовете, както и да се изглади с базата на борда. След като вземете решение откъде да започне засилката, при дълбок сняг, можете да свлечете един два пъти. Така ще утъпчете снега и засилката ще стане по-бърза.

Изпробвайте скока, за да проверите дали сте свършили добра работа, или хващайте лопатата и го направете като хората!! :) AAAAAIGHT!