Как да си изберем борд

Сноубордовете предлагани на пазара са най-различни по размер, форма и структура. Ако си зададем и отговорим на няколко въпроса, ще можем значително да намалим диапазона от дъските които ни интересуват и да се приближим до най-подходящата за нас.

Какво трябва да реша:

  • Какъв стил на каране ме влече?
  • Каква височина трябва да е дъската?
  • Какви финансови средства мога да отделя?
  • Какви спецификации на дъската ще работят най-добре за мен?
  • Какви други предпочитания имам?


1. Какъв стил на каране ме влече?
Сноубордът, като спорт се е разделил на няколко основни стила, които са се наложили във времето като вид на каране.

Freeride – каране извън пистата в дълбокия сняг – високи планини, гори, скачане от скали.

Freestyle – правенето на трикове от скокове, на рейлове в парка, на улицата или дори на пистата.

All Mountain – по малко от всичко – пудра завои е гората, карвинг завои на пистата, трикове в парка.

Дъските за различните стилове се различават и затова за да изберем най-подходящата дъска за нас е добре първо да решим какъв стил ни влече най-много. Ако сме решили да наблегнем върху freestyle например, дъската, която трябва да си купим е хубаво да има определена форма, дължина и т.н. за да можем да извлечем най-много от нея при правенето на триковете. Ето с какво се характеризират дъските за трите стила.

фрирайд дъски

Дъските за Freeride:
– по-дълги от стандарта, който най-често се препоръчва (от брадичката до устните). Те могат спокойно да стигат до носа, даже и да бъдат по-високи. По-късите дъски затъват в дълбокия сняг, защото не могат да издържът на тежестта на райдъра.
– носа на тези дъски е по-широк и по-издължен за да може да качи дъската върху пудрата (дълбокият сняг).
– трябва дa са малко по-твърди, защото при freeride носа на дъската трябва да стърчи над снега, докато другата част е под снега, а при по-твърдите дъски се получава по-лесно изнасяне върху снeгa.
– най-тясната част на дъската не се намира посредата, между двата автомата, а е малко изнесена към задния автомат. Това помага да се пренесе тежестта на тялото към задния крак.
– обикновенно дъските имат леко по-тясна талия (от носа и опашката). Затова те често са малко по-широки от Freestyle бордовете. В дълбокия сняг при извършването на завоите играе роля самата площ и форма на дъската – там кантовете не работят.
– опашката е малко по-къса и е вирната по специфичен начин за да може да завихря снега и така да улесни въртенето на дъската. Това олеснява въртенето на борда, когато задната част е затрупана със сняг.
– разкрача не е нужно да е голям. Големия разкрач не е удобен в пудрата. По-лесно се изнася тежестта назад, когато той е по малък. Затова максималния разкрач на дъската е по-малък.
– повачето фирми предлагат и чисто Freeride модели. Те често са с така наречената swallow tail форма, която значително помага вдигането на носа в дълбокия сняг. Докато другите модели не изключват практикуването на freestyle, тези модели доста пречат на това, тъй като цялата идея зад дизайна им е правенето на перфектни завои и задържането над пудрата без усилия.

Дъските за Freestyle:
– формата, често е twintip. Това означава, че носа и опашката са симетрични. Много често разстоянието между предния автомат и края на носа и задния автомат и края на опашката са еднакви. Тази форма улеснява карането на switch (“наобратно” – с опашката напред).
– обикновенно са малко по-меки или умерено меки. Понякога триковете се преземяват на нос или на опашка – ако е по-мека дъската, тя поема малко по-добре тежестта, което позволява възвръщането на тежестта от носа/опашката към средата. Във freestyle се правят баланси на носа и на опашката, което се постига по-трудно с по-твърди дъски.
– типична черта за Freestyle дъските е тяхната жилавост. Тя е много важна за изпълнявянето на ollie. Когато правиш скокове жилавоста ти трябва за да те изхвърли по-нависоко и да те балансира във въздуха. – разкрача между автоматите може да е много голям. Така по-лесно може да се запази тежестта на тялото посредата, което придава по-голямя стабилност.
– на пазара могат да се намерят вече и модели с дизайн предназначен за правенето на слайдове, плъзгането на рейлове.Тези дъски са обикновено по-къси.

Има крайно freestyle и крайно freeride дъски. Има и бордове, които комбинират двата стила в едно – т.н. all mountain модели, като взаимстват специфични черти, типични за freestyle и freeride. Това е доста разпространено в България, защото тук има смесица на двата стила. Тези дъски дават възможност да не се ограничаваш само в едното за сметка на другото.

Избери модел, който да съответства на твоя стил на каране.

2. Каква височина трябва да е дъската?
Най-широко розпростроненият метод за избиране – дъската да не е много по-ниска от брадичката ти, когато се изправиш.
Задължително е дължината да се съобрази със тежестта на райдера. Това е условие което е заложено в спецификацията на дъската – за всяка дъска има kg range и за определени килогроми е посочена съответната височина.
Ако ще се набляга на freeride дъската може да е и по-висока. За freestyle, по-късите дъски са по-удобни, защото се въртят във въздуха по-лесно, но борда не трябва да е прекалено къс, защото така се затруднява приземяването на скоковете (по-голямата база по-добре поема тежестта).
По-принцип по-късите дъски се управлявят по-лесно, затова често се препоръчват на начинаещите, за да се учат на тях. Но при по-голяма скорост те са по-нестабилни.
Някои фирми предлагат женски модели – те обикновенно са по-къси.

Перфектната дължина за теб е тази, която да отговаря на височината, тежеста и начина ти на каране.

3. Какви финансови средства мога да отделя?
Това е въпрос, на който всеки сам трябва да обмисли. Най-големия проблем e неправопропорционалната връзка пари-качество. За това – ето някалко въпроса, които можем да си зададем за да преценим колко пари да отделим:
Колко често ще карам?
Начинаещ ли съм или напреднал?
Колко сериозно ще карам, дали си струва по-голяма инвестиция?

Начинаещите от една страна е добре да започнат със стара дъска за която да не ми е грижа. Тя ще е само за научаване на основните неща. Няма да има нужда от притеснения за камъни или надиране на дъската, докато научат завоите.
От друга страна – трябва дъска която да се движи добре, да влиза добре в завоите и да ускори научаването. Ако има такава възможност – по-добре е нова, или поне не прекалено стара и “мъртва” дъска.

4. Какви спецификации на дъската ще работят най-добре за мен?
Широчина – тук е важен номерът на обувките. Има т.н. wide дъски – те са за хора които са си отгледали крака с номер по-голям от 45. Те разрешават проблема със т.н. toedrag – когато обувките са по-големи от широчината на дъската, те стърчат и допират снега. По принцип не се препоръчват, ако краката ти не го изискват. Широка талия се води над 26.5см.

Форма – зависи от стила на каране. diectional за карвинг, twintip за freestyle и т.н.

Фирма и графика – ако сте се спряли на определена фирма, гледайте да изберете най-подходящия модел за вас, а не просто борда със най-хубавата картинка! По-хубавата графика не прави дъската по-добра! Освен това – продават се и много хубави лепенки. :) AAAAAIGHT!

Искаме да благодарим на Съни от bas за подробната информация.