Jake Burton в България + BRTN world tour

Jake Burton споменава България в уводните си думи в новия каталог на Burton:

“(Взимането на) решението да прекарам последните десет месеца, преследвайки зимата по света с моето семейство, беше най-добрият ход, който съм предприемал от дълго време насам. Карането на територията на 14 държави на шест континента, ме доближи до спорта ни повече отвсякога досега. Една седмица каране в бездъннен паудер с Terje в Аржентина последвана от седмица каране с местните в България с екипировка от преди пет години, беше от онези преживявания, които те сблъскват с много различни гледни точки върху този спорт …

Едно (…) нещо, което разбрах от това пътуване е защо карам и причините са чисто и просто: progression and fun. Това са най-добрите съставки от живота и това е същността на спорта и на тази компания… ”

С пристигането на есента дойде време и за burton world tour, когато отбора на burton обикалят земята и купонясват заедно с нас, простосмъртните…

Ето, че отново е септември! Лястовички се събират по жиците, приготвяйки се да отлетят към топлите страни, майки водят за ръчичка притеснен дечица с букет другата ръка – готови за първия учебен ден… еех да, есента отново бавно настъпва… И, разбира се, отново по тъмните алеи пред клубове на 28 места из Европа се редят дълги опашки от обичайните заподозрени в очакване на поредното парти от Burton world tour, който всяка година преминава през Европа, както студен есеннен фронт, носещ по-хладно и влажно време.

На 21-ви септември се озовах [чакайки] на такава опашка пред The Clapham Grand, Лондон. Турът вече беше минал през Германия, Австрия, Полша и Холандия. В деня на партито единствено в безплатния лондонски ежедневник Metro се появи дискретна обява за партито. Иначе може да се каже, че новините за вечерта бяха разпръснати само в сноуборд средите на острова от сноуборд сайтовете, списанията, и сноу-шоповете – вечерта дори не беше обявена на сайта на клуба. Въпреки това в 19:30 пред входа на клуба вече имаше дъ-ъ-ъ-ълга опашка, която бързо нарастваше.

Пристигналите в Лондон райдери от отбора на Burton тази година бяха Fredi Kalbermatten, Nicolas Muller, Jussi Oksanen и Heikki Sorsa. Носеха се слухове че Saun White също ще се появи… както и че първия час ще има безплатни напитки на бара. За съжаление нито едно от двете не се оказа истина! За сметка на това пък Terje Haakonsen беше пристигнал в Лондон, но така и не се появи на партито, защото на предишния им стоп ентусиазираните му фенове едва не го смачкали в желанието си да го видят. Terje е еквивалента на Michael Jackson в сноу-бизнеса! Yeee-haw! Британският отбор на Burton – Gary Greenshields, Hamish McKnight, James Thorne, Jonno Wood и моят любимец – младият James Carr също присъстваха и празнуваха настъпването на новия сезон.

Punk rock групата Fireapple Red експлозивно поставиха началото на вечерта, след което последва прожекцията на тазгодишното видео на Burton – Process:3. След филма във въздуха хвърчаха лепенки, тениски и други подараци и райдерите раздаваха автографи. Партито продължи до ранните часове, въпреки че беше средата на седмицата и сигурно повечето присъстващи тябваше да стават рано-рано сутринта. Представям си колко кисели физиономии е имало на следващия ден! В The Clapham Grand попаднах на (както се оказа по-късно) team manager-ката на red bull, която след лудите танци на дансинга (yeee-haw!) ме заведе в тяхното сепаре където се писъединихме към малка група, между които бяха Travis Rice и Zach Leach!!! Двамата бяха в Лондон по случай първия Red Bull rail contest проведен в Glasgow два дена след партито…. Вечерта беше перфектна, особено весело беше когато по едно време Travis Rice реши до си направи сноускейт от празните кашони от подаръците и започна да парзаля каквото му видят очите….

Кога ли България ще влезе в списъците на дестинациите на мероприятия като burton world tour… може би някои ден ще има и Red Bull rail contest в София?
Някой ден… но до тогава (пък и след това) – keep shreddin y’all!

Посетете www.burton.com