Изток Шуматич за Red Bull Fragments

Остават броени дни до старта на Red Bull Fragments в Snow Park Borosport. Свързахме се с един от поканените съдии на състезанието – словенецът Изток Шуматич, за да ни разкаже малко повече за формата на евента и начина по който ще бъдат оценявани карачите.

За тези, които не го познават – това, което трябва за знаете за него е че освен страшен свежар, Изток е и сноуборд съдя от световна класа. Имахме щастието да се запознаем с него на Pamporovo Freestyle Open 5, малко след като се беше върнал от Сочи, където беше съдя на слоуспайла на олимпийските.

iztok sumaticСнимка: Личен архив.

Къде те заварваме в момента?
В моменета съм в Истанбул, чакам си прекачването за да се прибрера вкъщи. Бях в Китай, като главен съдя на Red Bull Nanshan Open. Станах свидетел на зверски трикове и като цяло, престоя беше доста збавен.

Измина почти година от олимпийските игри. С какво помниш Сочи?
Сочи със сигурност беше едно невероятно изживяване. Имаше доста натиск върху нас съдиите, заради цялата истерия по медиите и заради всички тези разнородни мнения относно нашата работа… но, като цяло, определено ще го запомня, като нещо много позитивно.

Какво интересно покрай теб оттогава насам, как мина твоята година?
След  олимпийските бях съдя на няколко състезания в Словакия, България и Италия. Също така бях замесен в няколко фото сесии за една сноуборд компания в Ливиньо и с още няколко сноуборд проекта. Освен това навлязох още по-навътре и в скейта. Докато съдийствах на Dew Tour този сезон в Колорадо, започнах работа за World Cup Skateboarding организацията с мисията да популяризирам WCS евенти в колкото може повече страни, дори и в България? Видях. че имате зверски нов скейт парк. В Добрич, нали така?

Абсолютно! Това е супер. А на теб това няма да ти е първи път в България. Колко пъти станаха вече и вълнуваш ли се, че идваш отново идният уикенд?
Това ще е петия ми път и „hell yeah I am f#$%’in excited!“. По всичко личи, че евентът ще е супер забавен, а и освен това сме си на Балканите, човек!

red bull fragments set upПроектът на трасето в Snow Park Borosport.

Успя ли да видиш плановете за трасето? Какво мислиш?
Да, видях ги и изглеждат жестоко! Супер креативно трасе с много различни опции и линии по които можеш да удариш уредите.

Издай ни малко повече за формата на Red Bull Fragments и за това как ще оценявате карачите.
Състезанието ще е джам сесия – райдърите ще имат определено време за да карат на трасето. Няма да има ред по който те ще се пускат, те ще карат през цялото време – всеки колкото иска и може. Карачите ще бъдат оценявани спрямо това, кой колко различни трика може да направи, тяхната сложност и изпълнение. Тяхната креативност на трасето ще окаже голям фактор за крайната им оценка. Тук имам предвид изобретателни трикове, комбинации и различни линии.

Наистина звучи, като да бъде адски забавно за гледане. Мерси за интервюто!
Мерси и до скоро!