Изключително висока лавиноопасност!

След масивния снеговалеж от миналата нощ опасността от лавини е изключително висока. Въпреки че в ранните часове на деня бяхме зарадвани от новия сняг, вече са налице две паднали лавини, като едната отне човешки живот.

Околообед днес в Банско падна лавина във Втори улей под вр. Тодорка. Тя е предизвикана от каращия там 29 годишен (набор ‘81) скиор Иван Попов от Банско. Спасителите от ПСС откриват тялото му около 13ч. Иван Попов е бивш ски учител в курорта и опитен скиор.

На Витоша склонът при Боби се е свлякъл по-рано днес, без човешка намеса. През нощта по време на снеговалежа е духъл силен вятър, като така са се образували навявания от сняг.

От ПСС Банско и Витоша ни съобщиха, че лавинната опасност в момента е много висока. Новият сняг не е толкова много, но в същото време не се е захванал за долния стар пласт, което ще отнеме няколко дни. В момента карането извън пистите и особено в улеите е изключително опасно. Нека си припомним всичко, което знаем за лавините и за карането извън писти и да проявим съобразителност и търпение.