Интервю с Николай Павлов – Никята за сплитборда в България

Преди малко повече от месец  за четвърти пореден път се проведе Splitboard Festival. Мястото, където се случи всичко бе Пирин планина и по-точно хижа Безбог. За съжаление не успяхме лично да присъстваме и да отразим събитието, но се свързахме с Николай Павлов, един от виновниците за организирането на фестивала и човек, който от доста години се занимава със Splitboard.

1

WR: Здравей Никя, измина месец от Splitboard феста, сезонът приключи, къде те хващаме сега?
Н:
Здравейте, все още съм в Банско. Сезонът всъщност не е приключил. Затвориха курортите, но сняг вали. За тези, които искат да карат  все още има добри линии за пускане в планината.

WR: Разкажи ни повече за тазгодишния фест, имаше ли много желаещи да участват?
Н: 
Това е четвъртият подред фестивал. Събитието се получи супер. Покарахме в планината и се повеселихме подобаващо. Интересът към фестивала всяка година расте. Присъединяват се нови участници, а има и много, които идват за 2-ри, 3-ти път. Тази година бяха 30 участника. Въпреки топлата зима по време на фестивала имаше много сняг и условията в планината бяха добри. Получи се идеално, хората които тестваха сплитове изкачваха и караха на връх Безбог, а с останалите, които имаха собствени сплитове или снегоходки отидохме до връх Полежан, пуснахме се по североизточния склон и после се изкачихме на връх  Безбог, като направихме и второ за деня пускане от там.

WR: От къде дойде идеята да се провежда подобен тип фест?
Н: 
Всичко започна преди четири години. Аз карам сплитборд отдавна и през годините много хора са ме питали и са имали желание да пробват. Така се роди и идеята за фестивала. За да могат всички, които желаят да се докоснат до този спорт. Всеки може да пробва какво е сплит, как се държи при изкачване и каране спрямо обикновения борд. Целта е не само да популяризираме сплитборда като начин за движение в планината. Организираното каране с планински водачи цели да се покаже и безопасният начин за практикуването му. По време на фестивала провеждаме тренировки за лавинна безопасност на полигон, които са задължителни за всички. Също така имаме различни уъркшопове, на които специалисти показват как се ваксира борд, как се запълват дупки, как се точат кантове. На един от фестивалите дори срязахме един борд и го направихме на сплит.

2

WR: Кои сте хората зад феста?
Н: Фестивалът се организира от Split The Mountain, както и с подкрепата на  магазин Splitshop. Момчетата от XRescue ни показаха тънкости на ремонтите в техния уръкшоп, а барчета Roo Bar ни заредиха с 100% здравословна енергия.

WR: Кажи ни повече за сплитборда?
Н: Това е борд, който се разделя на две и става на ски за да се качвате както с туринг ски, а надолу да го сглобите, за да го карате като борд. Системата е измислена през 1994 година от Voile и през 1996 излиза първият фабричен сплит.

5

WR: Лично ти от колко време караш сплитборд?
Н: Тази зима ми беше 7-ми сезон със сплитборд.  До тогава катерех в планината със снегоходки.

WR: А преди него на какво беше, борд или ски?
Н: През далечната 1990 г. се качих на сноуборд, като не съм карал ски преди това.

WR: Как би го сравнил със сноуборда плюсове и минуси?
Н: Всичко си има плюсове и минуси. Зависи кой какво предпочита за придвижване в планината. Снегоходки и борд на гърба или сплитборд за качването. Сплитбордът при каране се държи не по-зле от стандартния борд.  Определено основните плюсове са начина на предвижване нагоре и това, че използваш един борд за качване и каране. След като пробвате лично сами ще може да направите извод за вас дали ви удовлетворява сплитбордът.

WR: От колко време се кара сплитборд у нас? А в чужбина как е, запознат ли си?
Н: В България стана популярно последните 3 години, като фестивалът допринесе много за това хората да могат първо да пробват и после да си купят ако им хареса. В чужбина има голям интерес последните 5 – 6 години.

4

WR: Заражда ли се в България сплитборд култура?
Н: Бих казал, че наистина започва. Вече има доста хора, които имат сплитове. Моето желание е всички те да имат едно място, през което да могат да комуникират помежду си, да споделят опит, да ходят заедно в планината. За тази цел създадох група във фейсбук – Splitboarding Bulgaria. Фестивалът е и за да можем да се видим и позабавляваме заедно.
Другият проект се казва Split The Mountain и в него може да се запишете на курс, да си наемете водач или да участвате в предварително организирани програми с професионални планински водачи.

WR: Да очакваме ли догодина отново Splitboard Fest, имаш ли вече някакви плнове за следващия сезон?
Н: Вече е традиция сплитборд фестивалът да се провежда всяка зима, така че и догодина ще организирам петия подред фестивал.