И победителите от тазгодишния Burton US Open са …

Между 20-ти и 22-ри март се проведоха финалите в трите дисциплини (куотърпайп, халфпайп и слоупстайл) на последното събитие от Burton Global Open сериите, а именно – Burton US Open. И така, имената на победителите в различните състезания са: Scotty Lago, Kjersti Oestgaard Buaas, Danny Kass, Torah Bright и Chas Guldemond.

На 20-ти март в Стратън, щатът Вермонт, се проведе куотърпайп състезанието в рамките на Burton US Open.  Пред стотици зрители и под чистото небе, Kjersti Buaas и Scotty Lago се качиха на най- горното стъпало от стълбицата на победителите, съответно при жените и мъжете. От събитието, което се проведе вечерта, те спечелиха по $10,000 кеш, а Buaas дори добави към тази сума още $3,000 след като спечели и наградата на Amp Energy за най-висок скок. Тя излетя почти 5м (16 фута) от куотъра. При мъжете наградата спечели Luke Mitrani, след като се изстреля на височина от над 7.50м (25 фута).

Относно победата си, Lago казва:” Наистина исках да се представя добре. Джем форматът беше жесток. Идвам на US Open от 13 години и това е първият път, когато съм на подиума, адски развълнуван съм!”

Daniel Ek от Норвегия се класира 2-ри на куотъра, а на трето място отиде канадецът Sebastien Toutan, като те получиха съответно по $5,000 и $2,500. При жените на второ и трета позиция се наредиха Lisa Wiik (NOR) и Elena Hight (USA).

След изключително силно каране през нощта, карачите приключиха с парти оглавено от човека с музика в пет сноуборд филма – RJD2.


Scotty Lago


Sebastien Toutant


Shayne Pospisil

Следващият ден, 21-ви, беше започнат с изключително добро време и перфектно шейпнат халфпайп. Този път в курорта Стратън се събраха около 15,000 фенове на сноубординга, които видяха изключително високо ниво на каране предложено от топ карачи като Shaun White (USA), Torah Bright (AUS), Kelly Clark (USA), Peetu Piiroinen (FIN), Kevin Pearce (USA) и Danny Kass (USA). В крайна сметка победители станаха  Danny Kass и Torah Bright. Конфигурацията на заслужилите наградата за най-добър трик на Amp Energy пък приличаше на вчерашната. При жените това беше победителката от състезанието – Torah, а при мъжете – Luke Mitrani, който този път прибра награда след впечатляващ switch double backflip.

Torah Bright впечатли съдиите след рън, който започна с влизане на суитч и първи трик – Cab 720 indy, последван от crippler, backside 360 indy, switch backside 720 и backside 540. Kelly Clark имаше шанс да измести Torah от нейното челно място, но тя падна по време на последния си рън

Първото място на финалите при мъжете беше оспорвано между карачи като Danny Kass, Luke Mitrani и Peetu Piiroinen, но в крайна сметка Mitrani грабна първата награда след трикове като frontside 1080, Cab 1080, frontside 900, backside 720, и switch alley-oop 540.


Peetu Piiroinen


Kevin Pearce


Jenny Jones

През последния ден от Burton US Open събитието, при неприятни климатични условия, освен награждаването на победителите в слоупстайл дисциплината, бяха короновани шампионите на Burton Global Open сериите, заедно със Swatch TTR World Tour шампиона при мъжете. 

Слоупстайл финалите бяха спечелени от Chas Guldemond (USA) и Kjersti Oestgaard Buaas (NOR), което им донесе по $20,000. Kjersti си осигури втора победа за уикенда след като показа следните трикове: nosepress на бокса, 50/50 to frontside 180, Cab 540 indy, backside 360 indy, frontside 360 stalefish и frontside 720 mute. Освен това тя си тръгна с ключове за чисто ново Volvo XC60, след като спечели и Volvo Most Valuable Rider. Волвото отредено за момчетата беше заслужено от куотърпайп победителят – Scotty Lago.


Kjersti Buaas


Stale Sandbech

И така в крайна сметка стигаме до големите победи. Новите шампиони в Burton Global Open сериите за 2009г са Chas Guldemond и Jamie Anderson (USA), като всеки от тях взима по $100,000 – най-голямата награда в този спорт. За новия TTR шампион пък беше коронован финландецът Peetu Piiroinen!  За силното си представяне през сезона той отнесе награда в размер на $50,000. TTR шампионът при жените ще бъде обявен на финалите на 6звездното дамско сноуборд състезание  Roxy Chicken Jam, което ще се проведе в края на тази седмица.

Ето ги и крайните резултати  от US Open 2009:

Куотърпайп мъже:
1 Scotty Lago (USA) FLOW
2 Daniel Ek (NOR) FORUM
3 Sebastien Toutant (CAN) O`NEILL

Amp Highest Air: Luke Mitrani (USA) BURTON

Куотърпайп жени:
1 Kjersti Oestgaard Buaas (NOR) ROXY
2 Lisa Wiik (NOR) ROXY
3 Elena Hight (USA) VOLCOM

Amp Highest Air: Kjersti Oestgaard Buaas (NOR) ROXY

Халфпайп мъже:
 1 Danny Kass (USA) GRENADE 93.50
2 Peetu Piiroinen Peetu (FIN) BURTON 91.83
3 Luke Mitrani (USA) BURTON 89.83

Amp Best Trick: Luke Mitrani (USA) BURTON

Халфпайп жени:
 1 Torah Bright (AUS) ROXY 96.00
2 Kelly Clark (USA) BURTON 93.33
3 Ellery Hollingsworth (USA) BURTON 87.00

Amp Best Trick: Torah Bright (AUS) ROXY

Слоупстайл мъже:
1 Chas Guldemond (USA) DC 94.50
2 Sebastien Toutant (CAN) O’NEILL 92.17
3 Scotty Lago (USA) FLOW 90.83

Emergen-C Best Trick: Peetu Piiroinen (FIN) BURTON

Слоупстайл жени:
1 Kjersti Oestgaard Buaas (NOR) ROXY 92.00
2 Jenny Jones (GBR) BILLABONG 87.00
3 Chanelle Sladics (USA) O MATIC 93.00

Emergen-C Best Trick: Chanelle Sladics (USA) O MATIC

Ключовите моменти от събитието може да гледаш на GO211.com, а цялостна информация относно BGOS може да намериш на www.opensnowboarding.com.

снимки на Aaron Blatt и Jake Stangel