Ховърбордът е вече факт!

Може би си спомняте видеото на Тони Хоук в което той, както и един куп знаменитости, разцъкват „първия ховърборд„?  Може би си спомняте и видеото в което той се извинява и обяснява на многобройните си подведени фенове (има и такива хора), че всъщност всичко е било на шега?  Е, този път нещата са съвсем реални…

ховърборд

Ховърборда от това видео е истински – това, което държи борда във въздуха е някакъв вид хакване на закона на Ленц. Както можете да предположите, бордът не е най-новата иновация в скейт или сноуборд индустрията. Създателите му от базираната в Калифорния компания Arx Pax, проектират борда, като демо за технология предназначена за други сфери от ежедневието – като например да замести съществуващата технологиа на маглев влаковете, или да предпазва сгради от земетресения и наводнения, като просто ги повдига във въздуха.

Видео как един от пичовете от the Verge се опитва да подкара прототипа върху специално създадената за целта настилка от мед (единствената среда върху която той може да работи), докато създателите му, с леко притеснение в очите, следят той да не потроши 10 000 доларовата им играчка.

„Начинът по който дъската работи, когато й стъпиш отгоре е забавен, но не и елегантен. Преди карах скейт и мога да кажа, че ховърборд-a няма абсолютно нищо общо. Най-близкото сравнение сигурно би било да се качиш на сноуборд, който току-що е бил изваден от фурната. Какъвто и да е било контрол, който можеш да имаш, изхвърча през прозореца с тази дъска. Единствено можеш да се носиш в една посока, а когато натиснеш в някоя част на дъската, вместо за завиеш, тя просто започва да се върти.“ Не звучи толкова фън, но все пак ни е адски любопитно да видим, какво би направил на него някое скейт про.

И преди да стартираме подписка до Софийска община да започва да покрива тротоарите с мед, нека не забравяме, че това не е бета на контролируем ховърборд, а чисто и просто забавен опит да се докаже една нова технология. Arx Pax правят опити да съберат $250 000 чрез Kickstarter за да превърнат всичко това в нещо повече от един прототип, който работи за седем минути преди да му падне батерията (или човекът върху него да се пребие като куче). Пожелаваме им успех, а ние продължаваме да си мечтаем един ден да имаме възможността да разцепваме всичко и по всяко време…