Геш Михайлов: „Доволен съм, но не чак толкова, че да се отпускам“

След целия екшън в края на седмицата, най-накрая хванахме Георги Михалов (Г.М.) и Марио Беньо (М.Б.) да споделят впечатления от игрите в Инсбрук…


Геша на старта на финала. Снимка: Марио Беньо.

Kак се чувстваш?
Г.М.:Малко ми олекна. Тази Олимпиада значеше много за мен. Сега нямам търпение да се прибера в Шладминг и да си карам на Планай.

Разкажи с две думи как мина деня на състезанието за теб?
Г.М.: Денят мина съвсем спокойно, затова и успях да си приземя успешно ръна. В 5:30 станахме с Марио, закусихме и се качихме в автобуса за Кутай. След като пристигнахме на трасето още не се бе съмнало и си помислих, че ще карам нощна сесия.

Какво беше настроението преди финала?
Г.М.: Много се радвах, бях постигнал целите си и бях много щастлив.

Как ти се стори слоупстайл трасето?
Г.М.: Най-добрият парк, на който съм карал някога. Толкова много джиб уреди и накрая два перфектни, плавни скока.

Най-високо оцененият рън ти лепна на квалификациите – какви трикове направи?
Г.М.: Нищо особено в квалификациите. Много от карачите пробваха трикове, които не са им сигурни и не можаха да им лепнат, както трябва. Аз заложих на сигурно и успях.

Доволен ли си от себе си?
Г.М.: Определено съм доволен от себе си, но не чак толкова, че да се отпускам. Видях какво правят най-добрите на моите години, ще продължавам да тренирам усилено, защото има какво да наваксвам.

Този въпрос предизвиква различни рекации у различни хора – според теб добре ли е, че слоупстайла е вече олимпийска дисциплина?
Г.М.: Да, определно! В личен план, това е един много голям шанс за мен  и моето развитие занапред.


Геш и Марио на старта.

Освен че класирането на страхотно лично постижение за Геш, то е голям успех и за националния ни отбор. Няма как да не поздравим и треньора на националния фристайл сноуборд отбор – Марио Беньо. Ето какво сподели той по въпроса…

Как оценяваш представянето на Геш? Доволен ли си от него?
М.Б.: Много ясно! Класирането е страхотно – дебют плюс финали, пък и 13-то място не е никак лошо постижение. Все пак е Олимпиада! Мисля, че имахме късмет първите дни да покараме на добри условия в Майрхофен (благодарим на БОК за финансовата подкрепа и възможността), защото, както в България така и тук снегът позатрупа всичко и всички, и последния почти цял месец беше трудно да се кара и тренира в парк. И аз, и Геш бяхме позабравили как се скача, но трите дни в парка плюс двата дни официална тренировка дойдоха идеално за Геш и в крайна сметка той се представи достойно и защити името на България. Също мисля, че решението да заложим на сигурни рънове с по-лесни трикове на квалификациите бе до голяма степен решаващо. Вторият му квалификационен рън бе най-високо оценен.  И така – много съм доволен от Геш, само да цикли по-малко в този Фейсбук и да не забравя, че е от България.

Как се чувстваше Геш преди финала? Не се беше сдухал, нали?
М.Б.: Не, нито за миг и мисля, че и в това отношение му помогнах много като го настроих психически. Беше спокоен през цялото време, което на други състезания малко му куцаше. Нямаше нищо за губене, пробва си по-силната серия и в двата ръна, но за жалост не му лепна съвсем чисто.

Какво следва? Какви са плановете за идните месеци?
М.Б.: Понеделник (б.р. утре) пътувам за София, вторник обратно към Австрия за европейската купа и после на връщане през Хърватска за Carnival Snowboard Session 2012. Лудница!… А да знаеш, колко ми се кара в пудра и на Осогово… После следват още две спирки за европейската купа (световните ги канселираха и двете) – в Босна и Словения, плюс рейл състезанието в Румъния, естествено републиканското по Слоупстайл и Биг Еър във Фън Парк Осогово, може би Spring Session-a в Чехия и едно събитие в Гърция…


Страхотно време и трасе в дните на тренировките. Снимка: Марио Беньо.


Геша на стълбите. Снимка: Марио Беньо.


Thumbs up! Снимка: Марио Беньо.


Гледка към цели парк отгоре. Снимка: Марио Беньо.


Церемонията по откриването. На церемонията по закриването пък, знаменосец за България беше Геша! Снимка: Марио Беньо.


Stereo MC’s live! Снимка: Марио Беньо.


Красив Инсбрук! Снимка: Марио Беньо.