Фрийстайлърите откриха сезона за Световната купа

05.01.2007, Грац (Австрия)
Националният отбор по Свободен стил стартира състезателния сезон с участие във втория кръг от Световната купа по Big Air, който се проведе в Грац (Австрия). Грандиозното събитие събра над 15 000 зрители на площад Кармелитер, които останаха очаровани от нечовешките трикове на топ райдърите. 18-годишният финландец Пеету Пииройнен показа изключителна психическа стабилност във финалите и в крайна сметка заслужено спечели първа победа в кариерата си за Световната купа. Въпреки че в квалификациите се класира на последното 16-то място даващо право на участие във финала, след това Пеету последователно елиминира миналогодишния носител на Световната купа Щефан Гимпъл (Австрия), норвежкия пайпър Щиян Аанестад и дебютантът от Нова Зеландия – Ник Хайн, за да размаже категорично във финала местния любимец Хуберт Фил (Австрия). Малкият финал бе спечелен от швейцареца Бенедикт Надиг.

Българските фрийстайлъри се представиха на ниво, въпреки че това бе първото им участие за този сезон. Най-напред се класира Марио Беньо – 38-ми, след не приземен Cab 720 nosegrab и успешен Cab 540. Асен Лилов залепи Backflip в първия опит, но не успя да приземи Frontside 540 rodeo и остана 43-ти. Дебютантът Димитър Чокоев показа отлична форма във тренировъчните скокове, но на самото състезание направи два неуспешни опита за Frontside 900 и Frontside 720 и завърши на 47-мо място.

Вчера тримата ни представители в свободния стил се присъединиха към останалата част от националния отбор и продължават да тренират в Австрия до 10-ти януари. Тогава започва Световното първенство по Сноуборд за мъже и жени в Ароса (Швейцария), където България за първи път ще бъде представена във фрийстайл дисциплините в лицето на Марио Беньо.

 
Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки