Freeride World Tour 2010

Световният елит от фрийрайд сноубордисти вече потвърди участието си във Freeride World Tour 2010. Тази година турът ще включва и ново събитие – Nissan Freeride de Chamonix-Mont-Blanc, което ще се проведе на 30 януари 2010 г.

Сезонът ще бъде напечен за и без това мега активния Ксавие де Лю Рю. Французинът, който е двукратен шампион от FWT (за 2008 и 2009) и четирикратен световен шампион по бордъркрос ще защитава титлата си от фрийрайд тура, като в същото време ще се състезава за Франция по време на зимните олимпийски игри във Ванкувър. „Фрийрайдът и бордъркросът всъщност се допълват; бордъкросът развива техника, скорост и стабилност, които са много значими за моята фрийрайд кариера. Дълбочината на менталния капацитет е може би най-изключителният аспект във фрийрайда,  мозъкът е тотално фокусиран когато караш в труден терен.”, коментира Ксавие. 
    
Класирали се за първият етап на FWT (от класацията или с wild cards – WC)

Сноуборд мъже (10)
1. Xavier De Le Rue FRA
3. Max Zipser AUT
4. Matt Annetts USA
6. Mitch Toelderer AUT
7. Flo Orley AUT
8. Will Brommelsiek USA
WC. Eric Themel AUT
WC. Cyril Neri SUI
WC. Niklas Hollsten FIN
WC. Egor Druzhinin RUS

Сноуборд жени (4)
1. Susan Mol USA
2. Aline Bock GER
WC. Vivian Aasen NOR
WC. Maria Kuzma NZL

За идната година има и 17 различни състезания разпръснати по целия свят, част от Freeride World Qualifier събитията (FWQ). Всички те са сертифицирани от Pro Freeriders Board, като при тях се използва същата оценителна система, както при FWT. Състезанията от FWQ позволяват на младите карачи да прогресират и евентуално да спечелят място в самия световен тур. За пример може да дадем младата фрийрайд ски състезателка Ан Ендеруд от Норвегия, която през 2008 оглави FWQ, а на следващата спечели FWT.

Четирите етапа от Freeride World Tour 2010:
1. NISSAN RUSSIAN ADVENTURE BY SWATCH – SOCHI, RUSSIA
Дата : 21 януари 2010
2. NISSAN FREERIDE OF CHAMONIX-MONT-BLANC – FRANCE
Дата: 30 януари 2010
3. NISSAN TRAM FACE – SQUAW VALLEY USA – UNITED STATES
Дата: 27 февруари 2010
4. NISSAN XTREME BY SWATCH – VERBIER, SWITZERLAND
Дата: 20 март 2010