Димо Петков за „Buying Truth“

След интервюто с Джъстин Мейер за новия филм на Videograss „Mayday!“, просто нямаше как да пропуснем да разпитаме и организаторите на събитието този петък – нинджите – за за техния нов видео проект „Buying Тruth“, който ще ни подгрее за премиерата и партито в клуб Mixtape5.

„Buying Тruth“ е седмото видео на Ninja Squad. Имахме привилегията да сме от първите, които да го гледат и въпреки, че създателите му скромничат за него, спокойно можем да кажем, че нивото на снимане, едит и каране е по-високо от всякога. За това допринасят и кадрите снимани на лентова камера,

Ето каво ни сподели и Димо Петков – един от основните карачи в крюто, един от хората зад камерата и главният видеомонтажист на 11 минутния филм.

ристо и димо петковиРисто и Димо Петкови. Снимка: Михаил Новаков.

Миналият сезон беше доста кофти. Как се отрази това на снимките за новия ви филм? Къде снимахте и кой има част в него?
Сезона беше кофти да, но мисля че покарахме доста добре. Общо взето не сме пропускали възможност да излезем на снега. Знаете, че ние нямаме график за снимане. Не гоним определен брой кадри или времетраене на видеата ни. Умеем да се нагаждаме спрямо условията които са навън и импровизираме. Хубаво беше че Марк и Майк от Trashleaque дойдоха на гости и те допринесоха доста за обикалянето из България и намирането на интересни места.

Снимахме в Пампорово, Осогово, Габрово, Смолян и София като има кадри и от Bear Mountain и Mammoth. Има и малко скейт от Берлин. Във видеото няма отделни части, всичко е в едно цяло. Вкарали сме кадри и на хора от Stinky семейството – Mark Goodal, Jake Schaible, Mike Gray и Bob Abrams. Също така има и малко гръцко скейт присъствие в лицето на Evangelos Markogiannakis a.k.a. the Vag или просто Ваго който прекара една седмица в София карайки с Гибона. Идеята е да има само стрийт каране, но като цяло покарахме и доста в парковете из България, много се радваме, че стават все по-разчупени и интересни, Марио е велик!

Word! A вярно ли е, че сте заснели над 100 метра филмова лента за да направите филма? От къде дойде идеята да снимате със супер 8? Kолко време отне едита?
Не знам дали са 100 метра, но не са и малко при положение че една лента е с дължина около 2 минути. Във видеото има доста лентови кадри от различни места на които сме ходили. Има малко fly fishing, малко сноуборд, скейт… общо взето нещата които са ни хоби. Идеята за Super 8 дойде ей така изведнъж. Имахме нужда да разнообразим малко и понеже не сме фенове на новите технологии си харесахме Super 8 камерите, защото при тях процеса на стигане до финалния кадър е много по-интересен. Отнема някакво време, учи те на разни неща, не винаги се получава от първия път. В крайна сметка кадрите носят едно много различно чувство, сякаш си на земята.

димо петковЕто как димо слиза по стълбите през зимата. Снимка: Михаил Новаков.

Между частите има записи с говор. Какво е посланието?
Има, да. Всеки човек има собствено разбирания и може би всеки ще го интерпретира по собствен начин, но просто духа на видеото, което сме ползвали много ни допадна. То е доста познато и популярно. Провокира ни това, че живота на повечето хора е доста скучен и в стремежа си да разнообразят малко стигат до крайности. За да им е по-интересно започват да създават излишни драми, състезават се с най-близките си приятели, получават комплекси и в глупостта си въвличат повече хора след себе си. Затова и решихме да кръстим видеото „Buying Тruth“, защото наливайки много време, идеи и средства във всичко, с което се занимаваме се опитваме да се отдалечим колкото може повече от тези хора, искаме да си изградим собствена микро среда далече от подобни битовизми и в крайна сметка да прекараме малко време на спокойствие.

Това е 7-мия филм на Ninja Squad. Кажи ни едно нещо, което се е променило и едно което е останало същото от дните когато излезе първия ви филм.
Ние сме се променили. Снегът си е същия.

Гледахте ли вече Mayday? Защо избрахте точно този филм за премиерата?
Едвам издържахме докато ни го пратят. Ако кажа, че не сме фенове на Videograss ще излъжа много. Но за мен лично никой сноуборд филм не стига до там до където техните филми стигат. Сами видяхте в интервюто на Justin, какво е важно и какво не в сноубординга в днешно време. Също и той като нас се кефи на бедните сноубордисти, затова и Nick Dirks е част от Stinky Socks, повече няма какво да обясняваме.

IMG_8979-copyИво – детска играчка. Снимка: Михаил Новаков.

Не пропускай втората премиера на „Buying Тruth“ – този петък (14.11.14) в клуб Mixtape5.