Burton European Open вече на 10 години!

От 9-ти до 16-ти Януари, 2009г., в зимния курорт Лаакс, Швейцария, карачи от цял свят ще се съберат на едно място, не само за традиционната надпревара по пътя към европейската титла на Burton, но и за да се разбият подобаващо, по случай 10-тата годишнина от нейното раждане.

За пръв път, BEO се провежда още през изминалия век, което за протокола си звучи внушително. Годината е 1999г., а мястото – австрийският курорт Инсбрук. От тогава, състезанието минава през още три различни курорта, в три различни държави: Фиебербрън – Австрия, Ливинго – Италия и накрая, през 2005г. – Лаакс, Швейцария. 

За десет години, BEO връчва 64 титли на 45 различни сноубордисти от цял свят. Карачът, получил най-много от тях е канадката Наташа Зурек – тя е печелила състезанието 4 пъти, включително и първия провел се халфпайп евент от 1999г.  Останалите й титли са от халфпайпа през 2003г., и слоупстайл състезанията от 2005г. и 2006г. Американците Бен Уатс и Люк Митрани я следват, като всеки от тях има по три BEO Junior титли. Въпросните Junior събития, винаги са показвали бъдещите сноуборд таланти. Такъв пример е Петю Пиройнен, който впечатли съдиите на няколко BEO състезания, преди да бъде коронован като шампион на Burton Global Open сериите и да се превърне в про машина, каквато е той сега.

Любопитен факт е, че през 2001г., в рамките на BEO във Фиебербрън, място намира и сноуборд алпийската дисциплина. С това изклчение, събитието на Burton се концентрира изцяло върху прогреса на фрийстайл сноуборда.

Тази година, организаторите на събитието обещават изключително силна сноуборд битка по пътя на юбилейната BEO титла. Сред карачите потвърдили участието си, се нареждат супер стилният Николас Мюлер (SUI), финландските машини Петю Пиройнен, Ристо Матила и Анти Аути, суперзвездата на сноуборда – Шон Уайт, TTR шампионът при жените за 2008г. Джейми Андерсън (USA) и младият норвежец Микел Бенг.

Освен паричната награда от $125,000 долара, от Волво ще връчат ключовете за два автомобила от серията  XC 60s, на мъжът и жената, цялостни победители от състезанието. За повече информация около идното, рожденно BEO състезание, може да намериш на www.opensnowboarding.com .


Николас Мюлер на пайпа през 2002г. снимка – Jeff Curties


Петю Пиройнен – 2006г. снимка – Laemmerhirt