Burton European Open 2010 – Триумф на Пету Пиройнен!

С финландски триумф бе ознаменуван Burton European Open 2010. Пету Пиройнен успя да смачка конкуренцията както в слоуп стайла, така и в халф-пайп дисциплинaтa на едно от най-емблематичните събития за Европа през последните години.

В слоуп стайла след Пету останаха норвежците Микел Бенг и Гермунд Братен, а при жените призовите места заеха финландката Ени Рукайарви, швейцарката Сина Кандриан и Сарка Панкочова от Чехия. Пету бе много щастлив след победата, като заяви, че това го мотивира още повече за халф-пайп ивента. И мотивацията явно е била на ниво…

Естествено споменаването, за перфектно шейпнат парк, е излишно. Серията стартираше с кинк бокс, поул джам, тръба, дабъл кинк рейл, даун бокс и завършваше с куотър пайп и три скока в линия.

Общо 16 мъже и 8 жени се класираха за финалите. Победният рън на Ени Рукайарви включваше 50-50 бордслайд ту фейки на бокса, каб 360 на пул джама, каб 270 бордслайд на тръбата, 50-50 на бокса, стелфиш на куотърпайпа и впечатляваща серия от фронтсайд 360 инди, бексайд мют 540 и каб 720 на кикър линията.

Пету от своя страна победи Микел Бенг само с една точка, взимайки 93 като само забележете какво включваше победната му серия: 270 бордслайд 270 аут на бокса, бексайд 360 мют на пол джама, фронтсайд дизастър на тръбата, суич фронтсайд бордслайд на бокса, инвъртед каб 720 на куотърпайпа и бексайд 10 тейлграб, фронтсайд 9 и каб 10 на кикър линията. Една дума: УОУ!

На следващия ден (16-ти януари) отново Пету бе главно дейставщо лице на халф пайп ивента, ставайки първия сноубордист в историята на BEO печелейки и него и слоуп стайла. След него се наредиха Ика-Емели Лари и Юри (IPOD) Подлачников. При жените състезанието спечели полякинята Паулина Лигока, а веднага след нея призовата тройка допълниха Урисна Холер от Шевйцария и японката Акико Мива.

Ето какво каза финландеца Пиройнен след двата последователни, зашеметяващи дни: "Имах невероятна седмица тук. Надявах се да се озова на подиума на BEO и съм повече от щастлив, че спечелих и двата ивента!" Паулина на свой ред коментира: "Това е първата ми победа в TTR ивент и не мога дори да опиша, колко голямо нещо е това за мен."

С победата си, Пету е вече първи в класацията на TTR, измествайки Кристиан Холер, който обаче остава първи в класацията на BGOS (Burton Global Open Series). Следващата спирка на BGOS ще бъде Canadian Open, който ще се проведе между 1-ви и 7-ми февруари в Калгари.

Още информация на www.opensnowboarding.com


Пету Пиройнен снимка: Laemmerhirt

Гермунд Братен снимка: Laemmerhirt

Ени Рукайарви снимка: Laemmerhir
Пету Пиройнен снимка: Laemmerhirt

Ика Емели снимка: Laemmerhirt

Халф пайл победителите снимка: Laemmerhirt

…и халф пайп победителките снимка: Laemmerhirt