Българските фрийстайлъри стартират стабилно новия сезон

24.10.2008 – Открито първенство на Великобритания в Лондон. Новият зимен сезон в Европа стартира с мащабно 4-дневно събитие в Лондон, където на самия бряг на величествената р. Темза се издигна масивната Big Air конструкция, позната ни от Световната купа в София. Фестивалът FS04 Freeze стартира с откритото първенство на Великобритания по big air, който за първи път тази година бе включен в календара на FIS и привлече 47 състезатели от 9 страни, между които и българските законодатели във фрийстайл сноуборда – Марио Беньо и Димитър Чокоев, които за пореден път достойно защитиха реномето на родната сноуборд сцена.

В първия биг еър старт от новия сезон най-подготвени се оказаха представителите на Словения и Швеция, които успяха да пласират по 4-ма състезатели от общо 10 във финалите. Съвсем малко не достигна на Димитър Чокоев да се класира за големия финал – Джими приземи огромен и чист frontside 720 mute, за който съдиите му отредиха 13-то място в крайното класиране. Все пак Чокоев заработи 72 точки за ранглистата, което е най-добрият му резултат през последните 2 години, след 2-рото място на Европейска купа миналия сезон.

Марио Беньо също бе на висота с емблематичния за него backside inverted 720 nose. Трикът бе перфектно приземен от Марио, но недостатъчно задържане на граб-а отреди 21-во място на втория български състезател, който е и треньор на националния фрийстайл отбор.

Състезанието бе спечелено от Матевс Петек (Словения), който остави след себе си тийнейджърът Кевин Бексрьом (Швеция) и представителят на Франция Жером Матийо.

Фестивалът край Темза продължава днес със демонстративни състезания по фрийстайл ски и сноуборд. Кулминацията на ивента е в събота (25.10) когато на рампата за big air ще се проведе първият кръг от Световната купа по сноуборд. Освен българските карачи, зрителите в Лондон ще имат удоволствието да наблюдават на живо и суперзвездите на световния фрийстайл сноуборд Дани Касс (САЩ), Анти Аути, Ристо Матила, Яне Корпи (Финландия) и носителят на Световната купа за миналия сезон Щефан Гимпл (Австрия). Специално за всички почитатели на сноуборда на Албиона, концерт ще изнесат и хип-хоп идолите Cypress Hill.

Константин Минчев
Координатор на Направление Сноуборд
24.10.2008 София   
БФСки