България за първи път ще участва в Глобалния ден на климатичното движение «350»

Организатор: Българската Коалиция за действия срещу промените в климата

Това ще стане в събота, 24 октомври, от 11 ч. на пилоните на НДК, където десетки хора ще изпишат с телата си числото 350. Според последните научни изследвания 350 изразява броя частици на милион, който е максималната безопасна концентрация на въглероден диоксид в атмосферата на Земята. В момента тази концентрация е по-висока – около 390 ppm*, т.е. в един милион части въздух се съдържат 390 части въглероден диоксид, което води до промените в климата.

По време на акцията в София българските организатори ще приготвят и 350 чаши топъл чай, които символизират затоплящата се планета и необходимостта от спешни действия.

Глобалният ден на климатичното движение „350” в България ще бъде отбелязан и със следните инициативи:

Пловдив – 350 минути клавирна музика на живо, инициатива на доц. Албена Димова и нейни студенти с любезното домакинство на Народно читалище «Христо Ботев». От 11 до 16.50 ч. Вход свободен.

Драгалевци – «Солидарната общност на София – за Витоша с любов и загриженост». От 11 ч на площада на Драгалевци в подкрепа на инициативата 350.org ще се съберат доброволци, които ще оформят с телата си числото 350. Така те ще покажат, че искат да защитят Природен парк Витоша от застрояване и незаконни ски курорти и след това да си подарят един ден разходка в планината по нискообиколната пътека до Бояна.

Княжево – 26 СОУ "Йордан Йовков" също ще се включи в Глобалната кампания с организиране на велосипеден поход от 350 ученици, родители и граждани на кв. Княжево и район Витоша. Начало на похода – 10 ч. на велоалеята на Горнобански път по посока пл." Руски паметник". Към велоинициативата ще се присъединят и представители на сдружение «Велоеволюция». По-голямата част от колоездачите ще се присъединят към инициативата на НДК.

Акция „350” е част от поредица граждански акции по целия свят, които се случват за трета поредна година. Очаква се да има акции на повече 1000 места, като на всяко едно събитие хората ще се съберат за групова снимка, която по някакъв начин изобразява числото 350, и ще изпратят снимката на www.350.org В края на деня тези снимки ще бъдат свързани по електронен път, за да се образува внушителна визуална петиция от цялата планета и тя да бъде изпратена на световните лидери, които ще участват в преговорите за приемане на ново глобално споразумение за климатичните промени в Копенхаген.

Кулминацията на действията ще бъде на 12 декември – глобалния ден за действие срещу измененията в климата. От 7 до 18 декември в Копенхаген ще се проведе среща на върха под егидата на ООН за преговори за изработване на нов, ефективен международен договор за справяне с промените в климата.

За повече информация:
За събитието на НДК:
Венелина Величкова, тел: 0896 240 576, e-mail: [email protected]
Георги Стефанов, тел: 0889 517 976, e-mail: [email protected]

За Пловдив:
доц. Албена Димова, тел: 0897 294 607, e-mail: [email protected]

За Драгалевци:
Йорданка Динева, тел: 0896 798 902, e-mail: [email protected]

За Княжево:
инж. Анжела Цонева, e-mail:[email protected]

Източник: http://forthenature.org/news/1049