Бобо Гребенчарски е 29-ти, а Иван Ранчев – 32-ри на паралелния гигантски слалом

16.01.2007, Световно първенство по сноуборд в Ароса (Швейцария)

Боян Гребенчарски се представи най-добре от българските състезатели във втората дисциплина на Световното първенство по сноуборд – паралелен гигантски слалом. Бобо, за когото това е четвърто поредно участие на световни финали, завърши на 29-то място при мъжете. Това е най-доброто ни класиране при мъжете на Световни първенства, на които българските отбори участват от 1999г насам.

Голямата изненада обаче се оказа класирането на Иван Ранчев. 16-годишният ни талант, който стана абсолютен Световен шампион при децата преди 2 сезона, днес показа страхотна форма при първото си участие на състезание от такъв ранг и при изобщо първия си старт за този сезон. Ранчев се нареди 29-ти след първата квалификация и по този начин се класира за втория манш, където изпусна врата и в крайна сметка остана 32-ри в крайното класиране, което е голям успех за него. Третият ни представител Радослав Янков не успя да завърши първия манш. Световен шампион стана словенецът Рок Фландер, който победи на финала олимпийския шампион от Торино Филип Шош (Швейцария). Бронзовият медал бе спечелен от Хайнц Инигер (Швейцария).

Александра Жекова се размина само на 14 стотни от класиране за втората фаза и остана 33-та в крайното класиране при жените. Теодора Пенчева нямаше ден и завърши на 39-то място. Титлата при жените спечели рускинята Екатерина Тудигешева, среброто остана за Амели Кобер (Германия), а бронза за представителката на домакините Френци Кьоли.

Програмата на Световното първенство по сноуборд продължава с паралелен слалом на 17-ти януари, в който отново ще имаме участие на петимата ни представители в алпийския стил.
 
Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки