„Биг Еър“ и „Слоуп Стайл“ в Марвово – обзор, снимки и видео

На 5-ти и 6-ти март, в национален парк Маврово, Македония, се проведе биг еър и слоуп стайл кръг от Европейската купа на FIS. Организатори бяха Македонската Ски Федерация и Сноуборд клуб Polar.

Участие взеха райдъри от Австрия, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония и за поредна година България! Миналата година Марио Беньо, Лозьо Димитров, Ангел Харизанов и Георги Георгиев (Жорко-Черния) взеха първите четири места на биг еър, а при жените Станимира Карадочева се класира 3-та. На слоуп стайл отново 1-во и 2-ро място бяха български и отново бяха за Марио и Лозьо. При жените Съни се класира 3-та.

Тази година за съжаление българите нямаха много късмет на биг еър финала. След като цял ден лепяха перфектни трикове, на финала малко се разсеяха и направиха не до там чисти презимявания, което само и чакаха техните съперници от Австрия и Унгария.


снимка: Станимира Карадочева – Съни

Класиране – Биг Еър (мъже)

1. Виктор Зигети (Унгария)
2. Джермейн Унтербергер (Австрия)
3. Джулиан Машл (Австрия)

При жените участие взеха дами от Сърбия, Унгария, Македония и България. Теди и Съни взеха участие в биг еър. Теди въртеше огромни bs 3-ки, но на финала прелетя попивката и това и попречи да се класира в челните места. 17-годишната Анна от Унгария презими перфектен бекфлип и bs 540, което я изпрати директно на 1-то място. Македонската надежда Андреа и Съни направиха fs 360-ки.


снимка: Теодора Дамянова

Класиране – Биг Еър (жени)

1. Анна Гиармати (Унгария)
2. Андреа Угриновска (Македония)
3. Станимира Карадочева (България)

За радост, на следващия ден българското участие в дисциплината Slope Style (мъже) бе по-успешно, като Марио и Жорко взеха 2-ро и 3-то място, а първото отиде отново при унгареца Виктор Зигети.

Класиране – Слоуп Стайл (мъже)

1. Виктор Зигети (Унгария)
2. Mарио Беньо (България)
3. Георги Георгиев (България)

Класиране – Слоуп Стайл (жени)

1. Андреа Угриновска (Македония)
2. Анна Гиармати (Унгария)
3. Ива Вавич (Сърбия)

Важно е да се спомене, че заедно с отбора, бе и 10-годишният Камен Петров, който кара заедно с батковците, но не участва в класирането, тъй като не бе формирана възрастова група подходяща за малката машнка.


видео: Станимира Карадочева – Съни

Ето и какво разказа Съни за пътуването до Македония:

"Като цяло пътуването започна в петък сутринта като се спряхме да поцъкаме на Фън Парк Осогово. Там вече тренираха нашите национали – Марио "Tренер" Беньо, Лозьо и Жорко заедно с Гумата и малкия Камен. Слънцето печеше, а настроението кипеше! Вечерта се запътихме към нашата съседка – Македония и  за няма и 2-3 часа бяхме там,  крайна спирка – Маврово. Мястото представлява курорт, разположен по склоновете на планината Бистра, край Мавровското езеро. Ако има достатъчно сняг мястото е идеално за фрирайд. 


снимка: Станимира Карадочева – Съни

На сутринта станахме рано като на лагер и се запътихме към тренировките за биг еър-а. Времето беше малко мъгливо, но като цяло състезанието мина добре. Вечерта ни приюти един от организаторите – Кирил Насков (polar.mk) в една къща, близо до езерото, която беше побрала бая народ – около 15-тина деца от македонския сноуборд отбор, екип на националната македонска телевизия и накрая и нашето българско присъствие. Вечерта мина в пиене на “Лозова ракия” и игра на джаги.

На следващия ден, нашата кола се запъти обратно към София, а националите ни продължиха със състезателната част, като в слоуп стайла се представиха много добре. Следващите им спирки са Сараево и Словения – отново биг еър и слоуп стайл. Стискаме палци на нашите момчета."

Вижте галерията със снимки, фотограф: Александър Атанасов