Беглика Фест – 7-10 август, яз. Беглика

Пресен, пресен фестивал в горите на Родопите. Теодосий Спасов, Уикеда, Kozza Mostra, Попара, Balkansky и др. музиканти и DJ-и на hmsu и Artmospheric ще огласят Родопите по време на Беглика Фест. В рамките на 4 дни – от 7 до 10 август, край язовир Голям Беглик, над Батак, ще се проведе първото издание на фестивала, съчетаващ музика, спорт и активен начин на живот.

Беглика Фест е събитие за движението и творчеството на открито, обединяващ спорта и изкуството като израз на активно отношение към настоящето и грижа за бъдещето. Организатори са: Сдружение „Байкария", Българска фондация „Биоразнообразие", Фондация „Аутуърд Баунд", Фондация „Къща за книги и приключения", Екологично сдружение „За Земята", Сдружение „Селище Зелено Училище", Сдружение „Българска пейнтбол федерация" и Народно читалище „Бъдеще сега".

Мисията на фестивала e екологичнa и социална. Събраните средства от продажбата на фланелко-билети /билети под формата на фланелки на стойност 11.99 лв./ ще бъдат използвани за запазването на популацията на глухаря /дивият петел, населяващ местността и застрашен от бракониери/. Идеята на организаторите е да се демонстрира модел за устойчиво поведение и общуване с природата, който да включва и ангажираност към бъдещето на Беглишкия регион.

Програмата на фестивала обхваща спорт, музика, филми, еко-арт работилници и презентации.

Спортната програма предвижда провеждането на четирибой /9 август, събота/, съчетаващ дисциплини, свързани с 4-те елемента на природата: колоездене /земя/, пейнтбол /огън/, плаване с каяци /вода/, катерене по въжена градина /въздух/. Байкове, лодки, екипировка за пейнтбол ще бъдат на разположение на гостите във всеки един от фестивалните дни. Състезанието по ориентиране, сценарийната игра "Спасителна мисия Беглика", неформалният турнир по чилик са другите предизвикателства.

Музикалният съпровод по дни е следният:

* 7 август: Artmospheric & Jisatsuken crew, special guest DJ Shahar (Aleph Zero)
* 8 август: acidtrip /hmsu/, Konspirator /hmsu/, EXo /hmsu, mirizma/, Targy /hmsu/, Mocks /hmsu/, Ogonek /hmsu/, Digital Soul & Kigami /KiDS/, Birben /Overload/.

Огнено шоу на Нария инри магария

* 9 август: Уикеда, Popara, Merudia, Kozza Mostra, Señor Buffo&The Synchronizers
* 10 август: Теодосий Спасов, Balkansky, Матю Добрев квинтет, Колю, Quantone, Shukar Entertainment

Арт и еко-работилници и презентации ще провокират сръчността и въображението на гостите на феста. Лендарт, работилници за рециклиране и маски, "Старите игри", "Чай за всички", рисуване на фланелки от еко-памук, блинд-арт игри, "Билките в България" са част от уоркшопите. Прожекции на филми, осигурени от Европейския екологичен фестивал и Future Shorts, са друг елемент от програмата.

Беглика Фест се осъществява с подкрепата на: община Батак, Полски институт – София, Graffiti Studio, магазини "Стената", Makalu Sport и Parodia, "Загорка" АД, хотел "Сезони", Екобулпак АД и ЕкоКомпост, Програма "Младеж " на Европейския съюз. Медийни партньори на събитието са: сп. Едно, gorichka.bg, clubevents.info, радио RFI и JAZZ FM.

Организаторите се надяват след приключването на фестивала мотото му да се превърне в "До-волни сред природата"!

За повече информация посети www.beglika.org


Снимка: www.beglika.org